Зайве тіло. У чому причина нервової анорексії і як розпізнати хворобу

У наш час мало хто з дівчат і жінок не сидів на дієті, щоб скинути хоча б пару кілограмів. Культ красивого тіла змушує багатьох представниць прекрасної статі знаходити у себе зайву вагу, проте далеко не завжди у критичного погляду на себе є реальні підстави.

Серед вічно худнучих можуть зустрітися і ті, хто шляхом виснажливих дієт вже дійшов до критично малої ваги, але вперто продовжує худнути. Таке прагнення до стрункості серед своїх близьких небезпечно залишати без уваги, часто за ним ховається справжня хвороба - нервова анорексія. А ось тут ви дізнаєтесь про діяльність Центру відновлювальної і психоматичної медицини, спеціалісти якої допоможуть подолати цей недуг.

Звідки взялася анорексія, чому хворі на неї бояться розголосу і чи існує профілактика від цієї хвороби?

Зайве тіло

Нервова анорексія - це психологічне захворювання у вигляді остраху поправитися. Хворі неадекватно оцінюють свою фігуру, навіть при зайвій худорбі і випираючими кістках вважають себе товстими. Дефіцит ваги наростає поступово, тому на початкових етапах захворювання складно помітити. Але навіть якщо зайвої худорлявості у людини немає, деякі речі повинні насторожити.

Анорексики відрізняються дивною поведінкою за столом: багато говорять, перескакують з теми на тему, активно жестикулюють, подрібнюють продукти на тарілці в дрібну кашку, щоб не було зрозуміло, що вони нічого не з’їли. При цьому вони налягають на сечогінні і послаблюючі, «очищаючи» організм. Згодом втрата ваги досягає 30% від початкової. Таке самокатування може привести до летального результату.

«Ельфів» треба лікувати

Передбачуваних причин анорексії кілька. Великий вплив роблять культурні стереотипи суспільства. Телебачення і інтернет рясніють фотографіями струнких красунь. Роздивляючись їх, дівчатка думають, що варто тільки знайти ідеальну фігуру, і з неба посипляться всі блага - любов, щастя, багатство і визнання. І дівчина прискіпливо оцінює свою фігуру, знаходить справжні чи уявні недоліки.

Характерна риса анорексиків - перфекціонізм. Ці люди прагнуть до досконалості, хочуть бути кращими в усьому. У гонитві за міфічним ідеалом краси вони не перестають морити себе голодом і виснажувати тренуваннями.

До речі, останнім часом жертви нервової анорексії з’явилися і серед юнаків. Це пов’язано з новим культом чоловічої краси - в кіно і індустрії моди цінуються ельфоподібні тонкі хлопчики з витонченими рисами обличчя.

Загалом, єдиної причини захворюванню, мабуть, немає. Це поєднання біологічних, психологічних факторів, нав’язування ззовні критеріїв краси. Спадкова схильність необов’язково призводить до розвитку патологічної боязні видужати. Але якщо дівчинка-підліток страждає на анорексію, ризик того, що її рідні сестри теж почнуть екстрено худнути, набагато вищий, ніж у ровесниць.