Нова фермерська «мода». Навіщо коровам дірки в боці?

В інтернеті зараз можна знайти досить шокуючі фотографії, на яких зображені корови з пластиковими отворами в животах. Туди діти просовують руки, світять ліхтариками, фотографують, а дорослі через ці отвори, іменовані фістулами або каннюлямі, вивчають травні процеси в шлунках тварин.

Такий вельми незвичайний метод дослідження домашніх тварин, про який людям зі слабкими нервами краще не знати, зараз успішно використовують у США, Швеції, і Голандії. До речі, на сайті https://ukragrobiz.com.ua/ ви зможете дізнатися про інші найпередовіші і найцікавіші технології, і новини агробізнесу.

Фермери повинні постійно скрупульозно слідкувати за харчовим раціоном корів, щоб ті приносили якомога більше м’яса і молока, причому найкращої якості. Як же цього домогтися? Треба якось вносити різноманітність в корм, застосовувати кормові добавки.

Але в цьому і є основна проблема - коров’ячий шлунок вельми складно влаштований. Він може перетравлювати не тільки зерно, а й солому, силос і інше. При цьому один із продуктів цієї переробки - коров’яче молоко. Однак якщо спробувати парне молоко від корови, яка пасеться на дикому лузі і харчується там всім, що їй сподобалося виходячи з її коров’ячих гастрономічних уподобань, то замість молока ми отримали би рідину, яке неможливо пити, бо вона мала б дуже неприємний аромат і смак. Навіть якщо таке молоко пастеризувати, сепарувати і якось ще обробляти, то все одно частина запахів залишиться, а молоко буде непридатним для вживання сучасною людиною. Та ж картина спостерігається і з м’ясом.

Щоб витягти з корови якомога більше користі, її треба годувати по максимуму вірно. Саме тому західні фермери додумались в перший відділ багатокамерного коров’ячого шлунка вмонтовувати пластиковий порт діаметром з товщину руки дорослої людини - фістулу, або канюлю. Через цю дірку в боці ветеринари, зоологи, зоотехніки і фахівці з харчування тварин ведуть контроль за тим, як відбувається у корови травлення, а також беруть аналізи напівперетравлених кормів, додають різні ферменти, вітаміни. Якщо корова з’їла що-небудь не те, то через цю ж дірку з’їдене можна витягти.

“На лівому боці корови є пробка сантиметрів п’ятнадцять в окружності, - пояснює Ден Сенерт, завідувач тваринницькою фермою університету Каліфорнії в Девісі. - Це нескладно. Ви просто виймаєте пробку і засовує руку всередину”.

Методика відпрацьована давно і ніякої шкоди здоров’ю тварини не приносить. Фістула вставляється ще в “дитячому” віці, коли корова є ще телятком. Тривалість життя таких корів залежить не від “дірки” в боці, а від тих експериментів з різними ферментами і добавками, які випробовуються.