Вибираємо утеплювач для дому

А чи знаєте ви, що середньостатистичний українець платить за тепле повітря, 30% якого випаровується через щілини в віконних і дверних отворах і 20% - через підлогу. І це ми ще не говорили про стіни. І якщо з вікнами і дверима все більш-менш зрозуміло: потрібно просто ущільнити їх або поміняйте на більш досконалі, які не залишать ні найменшого зазору, то підлоги і стіни дещо проблематичні, адже для них потрібно вибрати правильний утеплювач.

Критерії вибору утеплювача

Відразу приготуйтеся до того, що розібратися буде не просто. Справа в тому, що при виборі ми зіткнемося з величезним різноманіттям утеплювачів, одні з яких більш шумоізоляційні інші більш теплоізоляційні, треті більш стійкі до високих навантажень, а інші вогнестійкі.

Тут легко зорієнтуватися, головне - звертати увагу на теплопровідність матеріалу. Цю величину виробники утеплювачів вказують на упаковках товару - вона повинна бути якомога нижчою, щоб забезпечувалася безпека тепла в кімнаті. Інші характеристики, яким повинні відповідати матеріали для тепло- і звукоізоляції стін і підлоги, потрібно також шукати на упаковці продукції, уточнювати у менеджерів по продажах і добувати інформацію на спеціалізованих сайтах. Нижче наведені основні критерії, якими потрібно керуватися при виборі.

- Простота і зручність в укладанні.

- Паропроникність і стійкість до впливу сонячного світла і вологи, а також до вогню і температурних перепадів.

- Звукоізоляція. Якщо ви хочете не тільки утеплити будинок, але і зменшити рівень шуму в приміщенні, дивіться на коефіцієнт звукопоглинання і індекс звукоізоляції утеплювача - чим вище ці показники, тим надійніше захисні якості матеріалу.

- Густина. Чим щільніший утеплювач, тим вищі навантаження він може витримати і тим більше навантаження він сам надає на несучі конструкції будівлі. Легкі ж утеплювачі зменшують навантаження на несучу конструкцію будівлі, що не навантажують балки, полегшують роботу при монтажі, здешевлюють кріплення і транспортування.

- Екологічна безпека для людини і навколишнього середовища. Зверніть увагу на показники токсичності утеплювача, вони вказуються в пожежному сертифікаті на матеріал. Їх поділяють на 4 групи: Т1 (малонебезпечні), Т2 (помірно небезпечні), Т3 (високонебезпечні), Т4 (надзвичайно небезпечні). Справа в тому, що багато матеріалів при монтажі вимагають захисту відкритих частин тіла і органів дихання за допомогою спецодягу, маски і рукавичок, а також ретельної ізоляції від можливості потрапляння мікрочастинок в приміщення і заборонені для внутрішніх робіт.

Отже, грунтуючись на перерахованих вище характеристиках, фахівці виділяють наступні популярні види утеплювача, які ідеально підходять для будинку, квартири, балкона, дачі і лазні:
- скловата, мінвата, мінеральні волокна;

- пробка, ДВП, фанера, суха тирса, вата мінеральна і ековата;

- рідкий утеплювач (фарба, за допомогою якої утворюється пористий шар в 5-7 мм);

- пінополістирол, пінопласт, полімерні спінені матеріали з фольгированной стороною;

- скловолокно, керамзит і легкі суміші із цементною основою і добавками.

Кожному приміщенню - свій утеплювач

Ясна річ, різновидів підлог теж чимало (дерев’яні, бетонні, грунтові), чому очевидно, що до кожної з них потрібно підбирати утеплювач зі знанням справи. Наприклад, якщо в будинках і квартирах рекомендують класти традиційний утеплювач, то в лазнях радять використовувати вологостійкі матеріали.

Завдяки тонким мінеральним волокнам скловата і вата мінеральна відрізняються хорошою тепло- і звукоізоляцією. Так, безкомпромісно «гаситься» майже будь-який шум, а при горінні не виділяється шкідливих токсинів. Правда, для вологих приміщень скловата не підійде, так як вона швидко вбирає вологу.

Але що не підвладна скловаті, то можуть пінополістирол і пінопласт. За рахунок вологостійкості і несхильність деформацій через вплив води ці утеплювачі зазвичай кладуть на підлогу у вологих приміщеннях. Вони дуже легкі, правда, далеко не вогнестійкі. Але головне - пінополістирол погано проводить тепло, а отже, тепловтрати для будинку будуть мінімальні. Не відстає і пінопласт, який прекрасно утеплює бетонну підлогу, а також відмінно підходить в якості утеплювача підлоги під стяжку.

Дорожчий, але і більш надійний матеріал - це пробка, яка вважається безпечною і екологічною завдяки своїй природній цілісності, міцності і натуральності. У той же час чудовою альтернативою пробці вважаються матеріали з ДВП, фанери і тирси, які мають практично ті ж властивості, але зате більш доступні за ціною.

Для монтажу на зовнішній частині стін, при облаштуванні вентильованих фасадів, в багатоповерхових будинках і приміщеннях з високими стінами зазвичай використовуються щільні і важкі утеплювачі. Легкий же утеплювач застосовується в малоповерхових будинках, при облаштуванні внутрішньої сторони приміщення, звукоізоляції перегородок і перекриттів, при роботах з утеплення мансарди і горища.

Інтернет-магазин http://dimbuilding.com.ua/ пропонує широкий вибір якісних будматеріалів по доступній вартості: фарби, сухі суміші, гіпсокартон, утеплювачі відомих вітчизняних і зарубіжних виробників.