Космічні похорони скоро стануть реальністю

Доставка людського праху в космос з дивної мрії починає перетворюватися на реальність! За великі гроші тепер дійсно можна забронювати "місце" на космічному кладовищі собі або родичам. Справа у тому, що американська компанія Elysium Space готує до запуску на орбіту Землі перший в історії меморіальний космічний корабель Elysium Star II.

Як правило, традиційні похорони представляють собою закопування тіла людини, поміщеної в труну, в підготовлену для цього могилу. У давнину існував обряд повітряного поховання, який полягав в підвішуванні тіла померлого в повітрі, а в західному світі сьогодні поширене спалювання в крематорії з подальшим похованням праху покійного в похоронній урні. Прах може бути похований в могилу, поміщений в склеп або в спеціальне сховище для урн з прахом, яке називається колумбарієм і являє собою будинок з нішами для урн в стінах. Більшість людей можуть собі дозволити бюджетне поховання, а заможні - скористатися послугою вип похороны на найвищому рівні від похоронного дому «Траур».

Деякі, втім, вважають за краще розвіювати прах своїх близьких за вітром, в тому числі з літальних апаратів, і цілком логічне продовження цього тренду - похорон ... в космосі. Окремі випадки були відомі і раніше, але тепер американці вирішили поставити це на потік.

Компанія Elysium Space - один з тих рідкісних випадків, коли на орбіту виводяться не супутники для розвідки або зв’язку, а прах кремованих на Землі людей. І поки більшість з них сприймає такі процедури як хвору ідею, американська “космічна похоронна” компанія на ній заробляє.

Перший виключно “меморіальний” корабель Elysium Star II планують запустити в кінці 2017 року. У компанії Elysium Space відзначають, що на кораблі вже заброньовано 100 “місць” під контейнери з прахом, але прийом замовлень на останній політ по 2500 доларів ще триває.

Космічні ритуальні агентства - один з видів бізнесу, в якому вкрай сильна конкуренція. Однак далі всіх зі списку подібних компаній пішли менеджери з продажу з Astrobotic. За майже 26 тисяч доларів автоматична станція може доставити невеликий, розміром в декілька сантиметрів, контейнер до Місяця.