Дороги майбутнього: у Франції сонячні батареї приходять на зміну асфальту

В рамках проекту Solar Roadways, що реалізується на території США, фотогальванічні елементи сонячних батарей встановлюються на поверхні покриття автостоянок і міських площ. Але з іншого боку Атлантичного океану творяться ще більш масштабні справи.

Наприкінці грудня минулого року у Франції відкрили першу в світі «сонячну дорогу». Кілометрову ділянку вартістю 5 мільйонів євро введена в дію в нормандському містечку Турувр-о-Перш (130 км від Парижа).

Варто зазначити, що аналоги існували і раніше: наприклад, в Амстердамі два роки тому ввели в дію 70-метрову ділянку велодоріжки, під якою розмістили сонячні батареї. Але велодоріжка - це не траса, по якій можуть йти великовантажні автомобілі. До того ж в нормандському Туруврі відкрили набагато значнішу ділянку і поклали під асфальт (під гумову прокладку) 2800 квадратних метрів сонячних батарей. Це дозволить виробляти електроенергію, достатню «для вуличного освітлення міста з населенням 5 тисяч осіб», - заявила в кінці жовтня міністр екології Сеголен Руаяль, висвітлюючи своєю присутністю початок укладання «першої в світі» ділянки сонячної дороги.

Трохи раніше на трасах Франції вже відкривали експериментальні сонячні «клаптики» (чотири штуки), але не на трасах - а поруч з паркінгами та громадськими будівлями. Ділянки від 50 до 100 метрів були відкриті в департаменті Вандея (регіон Землі Луари), в містечку Септем-ле-Валлон (недалеко від Марселя) і в столичному департаменті Івелін.

Отриману енергію використовують тут же на місці: наприклад, в місті Ла-Рош-сюр-Йон (адміністративний центр Вандеї), де батареї в червні 2016 р були укладені у в’їзд в культурно-спортивний комплекс, вони живлять встановлену тут же станцію для підзарядки електромобілів.

“Система працює без збоїв, батареї, заховані в асфальті, прекрасно витримують навантаження і не зрушуються з місця”, - розповів AFP депутат Ален Лебеф, який очолює Енергетичний синдикат департаменту, який відповідає за проведення експерименту.

Втім, це поки нічого не доводить: експериментальні «клаптики» укладені лише кілька місяців тому і укладені там, де дорога не відчуває великого навантаження.

У нормандському Туруврі все набагато серйозніше: по кілометровій «сонячній» ділянці траси щодня буде проходити дві тисячі машин, включаючи багатотонні фури.

Ще одне питання полягає в тому, чи витримає навантаження з укладання сонячних батарей під асфальт бюджет французької республіки. Сонячні батареї, придатні для укладання під дорожнє полотно (так звані Wattway), коштують в 13 разів дорожче, ніж сонячні батареї, що встановлюються на дахах, і в 17 разів дорожче, ніж панелі, які ставлять на землі. При цьому Wattway виробляють енергії на 1,5-3,3% менше, ніж традиційні панелі.

У відповідь на критику міністр екології зазначає, що Wattway не займають дорогоцінну землю, яку можна використовувати, наприклад, в сільськогосподарських цілях.

Крім того, влада і підрядники сподіваються, що вартість Wattway буде падати з часом, коли французькі виробники вийдуть на випуск великих партій. У приклад вони ставлять «класичні» сонячні батареї, собівартість яких за шість років (з 2009 по 2015 роки) впала на 60%.

Батареї Wattway повинні зрівнятися за вартістю з класичними до 2020 року, і це “амбітна, але реалістична мета”, - заявили агентству France-Presse в компанії Colas, якій належать права на Wattway.

Отримати консультацію або купити обладнання для сонячної електростанції в компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ® за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.Гетьмана Мазепи, 72.