DARPA інвестує $ 65 млн. у створення «модему для мозку»

Компанія Paradromics отримала від Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) $ 65 млн. на створення «модему для мозку» - пристрою, який дозволяє зчитувати сигнали одночасно з мільйонів нейронів. Вчені сподіваються за допомогою нової технології створити сервіс телепатичного набору, тобто читання думок на комп'ютері.

Чтобы быстро и недорого в Киеве сделать мрт головного мозга, а также других органов, лучше всего обратится к опытным специалистам Центра «Инновационная Диагностика».

Засновник Paradromics Мет Енгл зіткнувся з проблемою обмеження технологій ще будучи випускником коледжу. Він намагався вивчати, як представлені запахи в нюховій цибулини, відділі мозку, який розташований прямо позаду носа. Але у нього нічого не вийшло, тому що не існувало способу зчитувати сигнали відразу з великої кількості нейронів. До речі, у людському мозку загалом приблизно 80 мільярдів нейронів.

Тоді батько одногрупника Енгла по коледжу, професор Говардський університету (Вашингтон, округ Колумбія), згадав, що в 1960-х молдавські вчені винайшли спосіб розкачати нагрітий метал до мікроскопічної товщини, в результаті чого котушки проводів були шириною всього лише 20 мікрон.

Сьогодні ця технологія дуже полюбилася готелям, які вшивають найтонші дротики, як нитки, в рушники, щоб постояльці їх не крали. Однак Енгл разом з Андреасом Шефером з Інституту Френсіса Кріка та Ніком Мелошом з Стенфордського університету знайшли більш корисне застосування таких ниток - вшивати їх в мозок. Тоді вийде прочитати не один нейрон, а відразу тисячі, а то й мільйони за раз.

За словами Енгла, зараз його компанія замовляє безліч котушок таких металевих ниток, а потім з’єднує їх в шнури по 10 тисяч дротиків. Один кінець проводів можна загострити, що створює щетинисту поверхню, за допомогою якої можна проникати в мозок, як голкою. При цьому, нитки повинні бути досить міцними, щоб не погнутися в процесі проникнення, але і досить тонкими, щоб не пошкодити мозок.

Протилежні кінці дротів склеєні разом, відполіровані і підключені до мікропроцесора з десятками тисяч «посадкових майданчиків», частина яких з’єднуються з провідниками. Ці майданчики фіксують електричні сигнали, що надходять від мозку, а потім записуються так, щоб їх можна було проаналізувати. За словами Енгла, з’єднання такої кількості провідників було головною перешкодою розвитку технології в минулому. В кінцевому підсумку, Paradromics планує підключитися до мовного центру мозку, навчитися читати думки і зрозуміти, як влаштована свідомість.

Разом з Paradromics DARPA фінансує і інші компанії, які вивчають мозок. Так, деякі з них пропонують створити гнучкі електроланцюги в мозку, вмонтувати в нього бездротові нейрогранули розміром з піщинки, або стежити за нейронами за допомогою голографічного мікроскопа. Дві інші компанії працюють над відновленням зору за допомогою діодів, що імітують світло, які повинні покрити кору мозку, що відповідає за зір.