Глава ОБСЄ щодо екологічної ситуації в Донбасі

Екологічна ситуація в Донбасі через триваючі військові дії знаходиться на межі катастрофи, що представляє величезну небезпеку і для інших регіонів. Таку думку висловив чинний голова ОБСЄ Себастьян Курц в інтерв'ю виданню Politico.

За словами Курца, конфлікт на сході України не тільки “забруднює політичне середовище між Києвом і Москвою”, але потенційно може стати джерелом “забруднення в буквальному сенсі”, оскільки продовження бойових дій несе пряму загрозу сховищам хлору, хімічним і металургійним заводам, небезпечним об’єктам зберігання відходів і вугільним шахтам.

“Ситуація [в Донбасі] - це бомба уповільненої дії. Через маленьку відстань між населеними пунктами, які знаходяться під контролем різних сторін конфлікту, інцидент на одній стороні лінії зіткнення неминуче торкнеться людей, що живуть на іншій стороні і за її межами”, - сказав Курц. Він нагадав про ситуацію, коли на початку цього року в результаті обстрілу постраждала будівля фільтрувальної станції в Донецьку, де зберігаються 7 тонн газоподібного хлору.

“Якби вона вибухнула, то наслідки були б катастрофічними”, - підкреслив глава ОБСЄ. До речі, по посиланню новости АТО ви завжди будете в курсі актуальних подій Донбасу.

Екологічні забруднення не знають кордонів, отже, всі проживаючі в регіоні повинні бути зацікавлені в запобіганні екологічної катастрофи, вважає Курц.

“У разі якщо хімікати потраплять у річки або грунтові води, це торкнеться сотень тисяч людей, - сказав він. - Затоплення вугільних шахт може призвести до забруднення водопостачання і розорить сільське господарство навіть у сусідній Росії”.

У зв’язку з цим глава ОБСЄ закликав сторони конфлікту “триматися подалі” від промислових об’єктів.

“Вони повинні розглядатися в якості безпечних зон. Канали зв’язку повинні бути встановлені в разі виникнення надзвичайної ситуації. Повинні бути доступні адекватні аварійні служби і обладнання”, - зазначив він.

Сторони конфлікту повинні забути про політику і зосередитися на долі людей постраждалих районів, впевнений Курц. Контактна група, за його словами, підтримує цей підхід і буде обговорювати ці питання на майбутніх зустрічах.