Індійські вчені розробили добрива з людського волосся

Індійські вчені з Керальського сільськогосподарського університету розробили екологічно чистий метод перетворення людського волосся в рідке добриво. Попередні польові випробування рослинного тоніка, одержуваного з волосся, показали досить обнадійливі результати. За словами ректора університету Раджендрана (P. Rajendran), в майбутньому буде створена дослідна установка для більш великих тестів.

Експерименти, проведені на кафедрі сільськогосподарської мікробіології, включали в себе термохімічний процес для обробки відходів волосся. Волосся, що поставляються з місцевих перукарень, промивалося, піддавалося хімічній обробці, а потім нагрівалося. Велика частина волосся при нагріванні перетворювалася в темну субстанцію. Після цього відбувалася нейтралізація хімікатів.

«В отриманому розчині були виявлені високі концентрації азоту (9000 мільйонних часток), а також калій і фосфор в менших кількостях. Крім того, розчин також містив низькі рівні кальцію, магнію і сірки», - говорить Раджендран.

Рідке добриво, отримане таким чином, потім було застосовано в якості листяного спрея, яким оброблялася ділянка на території університету. В результаті оброблені таким чином рослини показали більш інтенсивний ріст і раннє цвітіння, ніж рослини, оброблені звичайним добривом.

За словами Раджендрана, новий винахід не тільки може бути використано в ролі органічного замінника хімічним добривам, а й також є рішенням актуальної проблеми утилізації відходів перукарень та салонів краси.

Волосся людини, точно також як і хімічні добрива, надають у міру розкладання необхідні рослинам мікронутрієнти - такі як азот, калій і фосфор. Однак, на відміну від традиційних добрив, людське волосся вкрай довго розкладається в землі, що може бути використано в якості добрива повільної дії. З іншого боку, використання волосся в сільському господарстві також може знизити витрати водоочисних станцій міст, так як даний вид відходів значно забиває дренажні системи і водойми, створюючи загрозу в міських районах.

На думку ректора Раджендрана, новий процес виготовлення добрив може бути розширений, і замість волосся в якості сировини можна буде використовувати відходи тваринництва - шерсть, роги, копита і пір’я.

Бажаєте суттєво підвищити урожайність сільськогосподарських культур на вашій ділянці? У такому випадку варто тут придбати добрива в Ekodacha, тут же по доступній вартості пропонуються ефективні безпечні засоби захисту рослин, насіння кращих сортів квітів і овочів, садженці, грунти, садово-огородній інвентар.