Китай виводить число міжнародних патентних заявок на рекордно високий рівень

До кінця 2018 року жителі 31 провінційної території Китаю мають 1 мільйон 602 тисячі патентів на винахід, збільшившись 18,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Таким чином, на кожні 10 тис. осіб Піднебесної припадає в середньому 11 патентів на винахід та корисну модель. Про це повідомили на всекитайських зборах на рівні глав управлінь у справах інтелектуальної власності.

На зборах наголосили, що в 2019 році необхідно зміцнити макроплануванння стратегії інтелектуальної власності, підвищити якість і ефективність її розгляду, посилити контроль і захист виключних прав, а також удосконалювати систему їх обслуговування.

Варто зазначити, що у 2018 р Китай вийшов на друге місце за кількістю міжнародних патентних заявок, поданих через ВОІВ (Всесвітня організація інтелектуальної власності), скоротивши відставання від давнього лідера в цій галузі, Сполучених Штатів Америки, в той час як попит на послуги інтелектуальної власності ВОІВ для патентів, товарних знаків і промислових зразків знову підвищився до рекордного рівня.

Найбільше число міжнародних патентних заявок в 2018 р. подали дві китайські технологічні компанії - Huawei (на першому місці) і ZTE (на другому місці), за якими слідують компанії Intel, Mitsubishi і Qualcomm.

Число заявок, поданих в Японії також сильно зросла, але тим не менше вона поступилася другим місцем Китаю, який, згідно з прогнозами, заснованими на існуючому тренді, через три роки випередить США за кількістю заявок, поданих в рамках Договору про патентну кооперацію (PCT) - системі, яка вже 40 років забезпечує широке поширення інновацій по всьому світу.

В цілому винахідники по всьому світу подали через ВОІВ 243 500 міжнародних патентних заявок, що на 4,5% більше, ніж в 2017 році, і великий внесок у це зростання внесли Китай і Японія. Попит на послуги міжнародної системи ВОІВ для реєстрації товарних знаків (Мадридська система) виріс на 5%, досягнувши рівня 56 200 заявок, в той час як число заявок на промислові зразки, оброблених ВОІВ в рамках Гаазької системи міжнародної реєстрації промислових зразків, збільшилася на 3, 8%, досягнувши рівня 19 429 зразків, що містяться в міжнародних заявках. Таким чином, зростання числа поданих заявок в рамках всіх трьох систем ВОІВ відзначається восьмий рік поспіль.

Что такое патент на полезную модель, юридический статус и особенности процедуры оформления этого вида интеллектуальной деятельности узнайте на сайте viconsult.com.