В пошуках ідеальної няні

Няня - це, перш за все, помічниця батькам у вихованні дітей. Це людина, що забезпечує максимально комфортне життя дитини, поки батьків немає поруч. Хороша няня допомагає у догляді, вихованні, розвитку, адаптації в суспільстві, формуванні світогляду дитини. Як же її знайти?

Ідеальна няня - та, яка зможе знайти підхід до дитини, зрозуміти, що їй цікаво, якими особливостями і талантами володіє її вихованець. Крім того, ідеальна няня враховує всі побажання батьків по догляду, режиму дня і розвитку дітей.

Няня повинна бути комфортною для сім’ї, професійно виконувати свої обов’язки, вирішувати всі поточні питання, пов’язані з дитиною. Тому, якщо вам потрібна саме така няня в Києві, найкраще звернутись до столичного агентства “Аеліта”

Що входить в обов’язки няні?

Основні обов’язки будь-якої няні - повний догляд за дитиною, приготування їжі та годування, прання і прасування дитячих речей, прибирання дитячої кімнати, утримання в чистоті предметів і речей дитини, прогулянки, розвиток за віком - розвиток дрібної і великої моторики, психоемоційний розвиток, навчання буквам, цифрам, кольорам, активні ігри на вулиці.

Якщо дитина бігає - бігає разом з нею і няня, якщо дитина хоче сидіти на лавці - з нею сидить і няня. Також це відвідування всіх гуртків і секцій, медичних установ. Тобто, основний обов’язок няні - це посильна допомога в організації дозвілля, розвитку і часу дитини. А також, якщо дитина шкільного віку, то це контроль і допомога в підготовці домашнього завдання.

Які проблеми можуть виникати між мамою, малюком і нянею, і як з ними впоратися?

Найважливіше - це взаємини мами і няні. Якщо на співбесіді няня не змогла дати зрозуміти мамі, що вона може бути їй помічна, то діалог дитини і няні просто не відбудеться.

Другий момент - взаємини няні і малюка. Як правило, професійні няні можуть знайти підхід до малюка. Діти, особливо маленькі, дуже легко йдуть на контакт з незнайомими людьми. Найчастіше мама вибирає позитивну, добру няню і всіляко допомагає малюкові звикнути до неї.

Няня не повинна ставати членом сім’ї. Вона не може розповідати мамі, що робити і як виховувати дитину, чим годувати, чи давати. Навпаки, ці всі моменти повинна обговорювати з нею мама.

Няня не повинна вести подвійну гру. Дитина повинна розуміти, що няня - це тітка, яка приходить гратися з нею, вона не прислуга і не бабуся. Вона повинна встояти перед примхами малюка без підкупу і при цьому залишитися другом для нього. Хороша няня - це людина, яка чітко розуміє, де її територія, а де вона повинна залишитися невидимою.

Щоб впоратися і підібрати зручну для себе няню, потрібно чітко обумовлювати всі питання на співбесіді - чіткий графік роботи, чітка заробітна плата, що буде входити в обов’язки няні.

Якими професійними навичками і особистісними якостями повинна володіти няня?

У випадку з нянею особистісні характеристики набагато важливіші професійних. Людина може бути професіоналом, але не придатна працювати в сім’ї, або навпаки. Ідеальний набір особистісних характеристик - це вихованість, освіченість, позитивність, порядність, а так же зовнішній вигляд кандидата.

Професійні моменти - це профільна освіта. Дуже добре, коли у няні є медична освіта, якщо ми говоримо про немовлят, або педагогічна, якщо про нянь для діток постарше.

Існує думка, що хороші няні - це ті, які працювали в дитячому садку або школі. Насправді ж, не рекомендується брати на роботу людей, які пропрацювали в школі більше 10-15 років. Так як в спілкуванні проскакують командні нотки, виповзає назовні ген контролю, вони починають командувати. Ці методи не можуть застосовуватися в сім’ї. Також нянею не зможе бути кандидат, який займав керівну посаду.

Важливо, щоб няні застосовували методики раннього розвитку і адаптували їх до конкретної дитини.