Baia 100 History Supreme - найдорожча яхта у світі

Моторна яхта Baia 100 "History Supreme" зроблена з 100 тонн золота і платини, що покривають більше половини її поверхні. Невідомий малазійський бізнесмен заплатив за цю красуню 4.8 млрд. доларів, що майже в 10 разів більше вартості мега-яхти Eclipse завдовжки 162 метри, що належить Роману Абрамовичу - тепер вона займає друге місце в списку найдорожчих в світі яхт.

Будівництво “History Supreme” тривало три роки. Проект розробив знаменитий дизайнер-ювелір Стюарт Хьюджес з Ліверпуля, відомий також як автор інших ексклюзивних предметів розкоші: покритого діамантами iPhone і найдорожчого в світі ліжка Baldacchino Supreme.

Багато зовнішніх деталей яхти - поручні, палуба і якір, виготовлені з дорогоцінних металів. Зовні вся яхта, включаючи композитне дно, покрита тонким шаром золота. Верхня палуба багато оздоблена, на ній розташована їдальня-атріум під скляним куполом.

“History Supreme” відноситься до класу “open”, тобто яхт без даху - її палуба плавно переходить у внутрішній простір, а купол захищає від негоди. Такі судна часто купуються саме для розваг і відпочинку, адже у відкрите море на них не вийдеш. На думку Стюарта Хьюджеса, яхта проведе більшу частину свого життя в сухому доці, - господар не має наміру часто використовувати її за призначенням.

Під палубою все навіть цікавіше, ніж зовні. На яхті обладнано чотири двомісних VIP-каюти, в яких може розміститися 8 гостей. Стіни спалень покриті метеоритними камінням в платиновій оправі. Для внутрішнього оздоблення використані найцінніші породи дерева. Спальня господаря прикрашена акваріумом з 68 кг. 24-каратного золота і статуєю, виточеної з кісток динозавра Tyrannosaurus rex: одного з найбільших хижаків всіх часів. На борту є також винна пляшка, інкрустована одним з найбільших в світі діамантом 18.5 карат.

Оскільки золото непридатне для використання в чистому вигляді через свою м’якість, Стюарт Хьюджес підвищив його міцність, застосувавши сплав з 75% золота і 25% срібла, міді, цинку і паладію. Платина використовувалася в основному в чистому вигляді або в сплаві з 5% паладію, іридію або рутенію.

Довжина цієї двопалубній спортивної яхти складає 31 м., ширина - 7.34 м. Осадка судна - 1.2 м., водотоннажність - 80 тонн. Є можливість зробити запас 7.5 тис.л. палива і 1200 л. свіжої води. Максимальна швидкість судна - 50 вузлів (93 км / год).

Яхта обладнана приводом з 2 дизельних двигунів по 2430 к. с. На крейсерській швидкості кожен з них споживає палива 300 л / год, на повній швидкості - 446 л / год.

Яхта будувалася в Італії на верфях суднобудівельної компанії Baia Yachts, остаточна обробка була закінчена в Малайзії в середині липня 2011 г. Модель Baia 100 випускається виробником з кінця 2008 року і існує в 4 модифікаціях. Дизайн інтер’єру та екстер’єру створив Carlo Galeazzi, головний інженер - Alberto Ascenzi.

Імовірно 90% вартості судна складають використані в будівництві золото і платина, і як би не зловтішалися заздрісники, власник “History Supreme” отримав чудову і високоліквідне рухоме майно і зробив дуже вдалу інвестицію, беручи до уваги постійне зростання цін на золото, що досягли в цьому році історичного максимуму. Але йому безперечно варто триматися подалі від тих місць, де промишляють морські пірати.

Академія FLEET5 пропонує навчання яхтингу. Тільки тут вам надаються ексклюзивні посібники, доступ до найпередовіших технологій, практичні морські заняття, а по закінченню ви отримаєте диплом міжнародного зразка, що дозволяє керувати яхтами у більшості країн світу.