5 найбільш популярних міфів про дієти і спорт, які заважають схуднути

Ми займаємося спортом з різних причин: хтось для того, щоб зняти нервову напругу, хтось хоче зміцнити фізичне здоров'я, хтось чесно працює на результат, набираючи форму перед важливими змаганнями, а хтось просто намагається хоч трохи наблизитися до фігурі своєї мрії.

Виявляється, тренування в сукупності з різними обмеженнями в харчуванні або навіть суворими дієтами - далеко не гарантія легкої і швидкої втрати зайвої ваги. Експерти розповіли, які популярні міфи про схуднення заважають домогтися результату і пояснили, як виправити ситуацію.

Міф: щоб схуднути, треба багато тренуватися

Класична помилка всіх новачків - тренування до знемоги, нехтування своїм здоров’ям і тотальна неувага до сигналів свого організму.

Охочих піти на будь-які жертви заради того, щоб швидко схуднути, часто можна зустріти в спортивних залах, де вони в футболках з мотивуючими написами, атакують всі без розбору тренажери, стікаючи потом і знемагаючи від болю у всіх групах м’язів.

Повіривши в популярну максиму No pain - no gain, такі люди вважають, що результат прямо пропорційний кількості тренувань.

Міф: з тренуваннями можна їсти все, що хочеться

Тренуєтеся щосили, а стрілка на вагах все ніяк не зрушується з мертвої точки? Можливо, головна причина того, що вага стоїть - неправильне харчування.

«Я відпрацюю всі калорії, які з’їм за сьогодні, і тому можу харчуватися, скільки захочу», - ось приблизні думки тих, хто вважає, що тренування звільняють від дієт і обмежень в харчуванні.

Ви, напевно, здивуєтеся, але навіть 8-кілометрова пробіжка в пристойному темпі спалює всього-то близько 500 калорій. Якщо ви не бігаєте по 20-30 кілометрів за раз або не тренуєтеся по кілька разів на день, не розраховуйте, що вся шкідлива їжа, перед якою ви не змогли встояти, зійде вам з рук.

Дотриматися суворої дієти, позбавляючи себе цілих груп продуктів, абсолютно не розумно, але елементарні правила здорового харчування ще ніхто не відміняв. Пам’ятайте про баланс білків, жирів і вуглеводів і враховуйте, що не всі калорії однакові: завжди віддавайте перевагу натуральній їжі, яка не містить шкідливих швидких вуглеводів (цукру), трансжирів і різних штучних добавок.

А ще дуже корисними у справі позбавлення лишньої ваги стануть ефективні жироспалювачі, що пропонує інтернет-магазин forcefit.com.ua, детальніше читати тут можна про них.

Міф: зниження ваги - головний показник успіху

Цей міф - головний руйнівник надій всіх, хто вирішив схуднути за допомогою дієт і найпростіших фізичних навантажень. Рано чи пізно, коли з організму вийде вся зайва рідина, люди, що худнуть впираються в «дієтичне плато» - сумно відомий ефект, коли сил дотримуватися заданого режиму більше немає ні фізичних, ні моральних, а до потрібного результату ще далеко.

Найчастіше вага зупиняється, коли ви вибираєте занадто жорстку дієту, збиваючи метаболізм і змушуючи організм переходити в режим «енергозбереження».

Але буває і так, що ми сумлінно тренуємося і не розморюємо себе голодом, дотримуючись раціонального харчування, а день у день ваги показують один і той же.

Міф: жири і вуглеводи - винуватці зайвих кілограмів

Один з популярних методів позбавлення від зайвої ваги - зниження частки вуглеводів і жирів в своєму раціоні. Особливо дістається жирам: чомусь цей елемент вважається головним ворогом красивої фігури, в той час як ненасичені жири, які містяться в рослинних оліях, горіхах і рибі, тільки сприяють схудненню ..

Сказати, що цей спосіб нездоровий - не сказати нічого: організм буде наполегливо вимагати компенсувати недостачу основних джерел енергії, сповільнюючи обмін речовин. Погане самопочуття і туга по повноцінному харчуванню вам забезпечені, а от вага буде йти не за рахунок спалювання жиру, а через втрату зайвої рідини, після чого він «встане» намертво.

Міф: пари тренувань в тиждень достатньо, щоб бути у відмінній формі

Багато журналів та сайтів, що дають рекомендації по швидкому схудненню, стверджують, що пари тренувань в тиждень достатньо, щоб бути у відмінній формі.

Це гасло звучить дуже лояльно і особливо подобається новачкам: виявляється, без особливих зусиль можна швидко схуднути в найкоротші терміни! Насправді серйозних результатів можна домогтися тренуючись тільки на регулярній основі, не пропускаючи тренувань і дотримуючись плану.

Фізична форма дуже швидко втрачається: у когось м’язова тканина порушується через місяць без регулярних навантажень, а комусь достатньо всього лише тижня не потренуватися, щоб в організмі почали проходити зміни, що зачіпають втрату м’язів.