Грузинська кухня: свято живота і користь для здоров’я

Грузинське застілля - невід'ємна частина культури народу, тому грузинські частування відповідають такому високому рівню. Страви грузинської кухні увібрали в себе кращі кулінарні традиції народів Закавказзя, а також Азії і Причорномор'я, при цьому залишаються унікальними і самобутніми

Для грузинської кухні характерним є досить скромний набір продуктів, однак вміння їх поєднувати робить їжу яскравою, різноманітної, і дуже корисною - як для здоров’я, так і для фігури. Судіть самі: основні інгредієнти грузинської кухні - м’ясо, овочі і пряні трави. Яловичина, баранина, курка, квасоля всіх видів, баклажани, помідори, шпинат і капуста, плюс трави, прянощі, кисломолочні сири, горіхи, кукурудза. Якщо піти по списку, стане ясно, що грузинська кухня - джерело корисних властивостей.

М’ясо - нежирне, квасоля - джерело білка, кукурудзяна в’язка каша мамалига або просо - відмінно стимулює перистальтику, трави покращують засвоюваність їжі, волоські горіхи багаті корисними жирами, а кисломолочні продукти відновлюють мікрофлору кишечника. А спробувати корисні і надзвичайно смачні страви грузинської кухні можна в ресторанах Vano Ivano, що знаходяться в різних куточках Києва.

Особливості страв з м’яса

Відрізняє грузинську кухню повна відсутність обмежень у виборі м’яса. Для приготування страв використовується яловичина, баранина, свинина, птиця. Грузини люблять і вміють готувати кулінарні шедеври з м’яса.

Такі страви, як шашлик, сациві, чахохбілі і хінкалі давно вже перекочували в розряд інтернаціональної кухні і їх готують в різних країнах світу. Однак з грузинськими рецептами вони, звичайно ж, не зрівняються.

На грузинському столі віддається пріоритет саме м’ясним стравам, тому їх видів нараховуються десятки.


Особливості грузинських супів

Супи в Грузії вельми популярні. Більшість супів вариться без овочів, але заправляються борошняним соусом або сирими яйцями. Своєрідний смак супам надають спеції, використання пряного мацоні, фруктових соків. Найпопулярніші супи в грузинській кухні - це хаши, харчо і чихиртма.

Особливості грузинських соусів

Для приготування безлічі грузинських страв обов’язково використовують різні соуси. Вони готуються виключно з натуральних компонентів: свіжих овочів, спецій, ягід, а для аромату грузини люблять додавати горіхи і часник.

Багато рецептів грузинських соусів передавалися з покоління в покоління, і сьогодні його приготування є своєрідним ритуалом і даниною традиціям. Кожен грузинський соус неповторний.

Грузинські соуси надають національним стравам особливого, властивого лише грузинській кухні смак. Жодна грузинське страва не буде подано на стіл без відповідного соусу.


Особливості грузинських сирів

Опинившись за грузинським столом, ви обов’язково побачите велику кількість сирів. Склад їх вельми специфічний, адже його відварюють на молоці, смажать на рожні, вимочують, товчуть, додають прянощі. Кожна область Грузії може похвалитися своїм смачним видом сиру.

Грузинських страв з додаванням сиру безліч. А найулюбленішим для всіх жителів Грузії можна назвати хачапурі, найзнаменитішим з яких є хачапурі по-аджарський. Воно ліпиться у формі човники, а в середину кожного коржика вливається куряче яйце.