Історичний шлях через Альпи: перевал Сен-Готард

Природні красоти Альп споконвіків захоплюють, і зачаровують мандрівників з різних куточків світу. І дійсно, погодьтесь, не можливо байдуже споглядати чарівну велич цих гір, чистих озер і річок, вдихати цілюще повітря. Втім, край цей відомий і своїми суворими умовами, адже просто підйоми і спуски з Альп потребують багато зусиль, фізичної витривалості, і здебільшого це буває пов’язано навіть з ризиком для життя.

Тут знаходяться багато великих і складних перевалів,  а  Готтард (Gotthardpass) є одним з найбільш мальовничіших і відоміших. Знаходиться він у Лепонтійському регіоні на висоті понад 2 тисячі метрів над рівнем моря. Щоб перетнути його, прийдеться подолати принаймі 50 км у складних умовах «хитросплетіння» місцевих рік і річечок, озер, долин і високогірних хребтів.
Проблемний для пересування ландшафт зумовив і специфіку трафіку у цьому районі. Довгий час у рік тут можна було здійснювати переходи лише на протязі кількох місяців, і то з величезними труднощами. У кінці тринадцятого століття через ущелну було прокладено першу постійну дорогу Шолленен (Schollenen), яка зараз користується найбільшою популярністю серед численних туристів з усього світу. До речі, на сайті marshrut-club.com ви можете обрати найбільш підходящий для себе туристичний гірський похід по Альпах і інших горах світу.

Поруч зі старим шляхом наприкінці 19-го століття було побудовано сучасна автомагістраль. І якщо нема бажання себе виснаджувати багатогодинними пішими походами, можна милуватися альпійськими красотами з комфортного салону автівки, чи автобусів, які тут досить часто курсують.

Свою теперішню назву перевал отримав завдяки збудованій у 1237 році церкві, названої на честь  Єпископа Готарда Гільдесгеймського. Варто зазначити, що саме цей перевал у свій час випробував силу духу і фізичну витривалість російського війська під командуванням генераліссімуса Суворова, під час легендарного переходу через Альпи. 
Є на перевалі і кілька інших визначних історичних памяток, для прикладу, Капелла Мертвих, де знаходили свій останній притулок численні загиблі, котрим не вдалося благополучно перетнути цей надзвичайно мальовничий, і в той же час підступний перевал.