Першокласне завдання: як морально підготувати дитину до школи

Щороку тисячі батьків стикаються з неминучим: їхній малюк виріс і готовий відправитися осягати знання. Як зробити так, щоб перехід від дитячого садка до школи вийшов безболісним, як для самих дітлахів, так і їх батьків, розповіли психологи.

Гра в «школу»

Гра - це покликання кожної дитини дошкільного віку, улюблене і веселе заняття. Вона завжди готова гратися - з ранку і до самого вечора.

Що це означає? Гра - вірний помічник батьків в досягненні виховних цілей. Гра в «школу» буде адаптаційним тренінгом для вашої дитини. Плюси такого заходу в тому, що в позитивній і цікавій для дошкільняти формі він стикнеться зі своєю майбутньою діяльністю і легше переключиться на неї. Він знатиме: це теж гра, тільки трохи суворіша, і з іншими правилами. Але раз це гра - це цікаво. А інтерес - це найпотужніший мотиватор в навчанні.

Наступність поколінь

Застава міцних і довірчих відносин - спілкування по душам. Поділіться з малюком своїм досвідом перебування в школі. Говоріть про все. Все це вибудовує базис відношення до майбутньої діяльності першокласника.

Якщо хтось з батьків забарвить свої бесіди виключно в позитивні відтінки, то у дитини створиться враження, що мама або тато завжди і в усьому домагалися успіху і при зіткненні з будь-якими труднощами або проблемами маленька людина відчує себе невдахою: «я не такий, як мама ...», «мене будуть лаяти ...», «я поганий ...». Що приховано за цим? Небажання йти в школу, поява відповідних страхів (в тому числі і страху зробити помилку), втрата інтересу до навчання, брехня і багато іншого.

Як рік зустрінеш, так його і проведеш, або Позитивний курс на школу

Всі ми знаємо, що в школі буває всяке: і сварки з товаришами, і погані оцінки, і шкідливий сусід по парті .... Незважаючи на це, дитину необхідно налаштувати на позитив. Шукати плюси у всіх проявах шкільного життя: цікаві уроки; погана оцінка - шанс вивчити краще і зрозуміти, що сьогодні ти недовчив, але зможеш краще; сувора дисципліна навчить витримці, терпінню - все це допомагає досягати будь-яких життєвих цілей і т.д.

Ти такий один

Ситуація, коли батько порівнює свою дитину з «сусідкою Катею» або «хлопчиком Васею», зустрічаться повсюдно. Важливо розуміти, що ваша дитина така одна. У неї свої задатки, свої прагнення і бажання. Може, вона і поводиться не так приблизно, як «та дівчинка з групи», але зате прекрасно співає або малює. На цьому і треба робити акцент: хвалити, заохочувати, радіти кожному досягненню. Таке ставлення мотивує на нові звершення, створює ситуацію успіху, а найголовніше - дитина розуміє, що її підтримують в будь-яких починаннях і люблять.

Час відпочивати, але й час працювати

Важливо пам’ятати, що школа - це не тільки уроки, підручники, домашні завдання. Є ще спілкування з однокласниками, ігри на перервах та у дворі після школи, різні гуртки та секції. І це необхідно також обговорити з дитиною.

Новий життєвий етап зовсім не означає, що школяр приречений сидіти цілими днями за партою і вчитися з раннього ранку і до пізньої ночі. Є час і на інші цікаві справи. Запитайте, чим би хотів займатися ваш малюк: ходити в старі секції або почати щось нове. Надайте йому можливість відвідати первинні заняття за різними напрямками і зробити свій вибір. Таким чином, дитина буде усвідомлювати, що йому довіряють, до нього прислухаються і поважають.

З головою у вир чи маленькими кроками

“На старт! Увага! Марш!” Стоп, стоп, стоп. Це не змагання, а всього лише перший клас. Потрібно пам’ятати, що у кожної дитини свій ритм сприйняття, запам’ятовування, мислення. Хтось може запам’ятати швидше, хтось повільніше. Для комфортного навчання потрібне підстроювання. Допоможіть своєму першокласнику відчувати себе зручно і успішно. При цьому не треба змушувати робити всі завдання відразу. У всьому потрібна міра: дозовано, терпляче, з розумінням, з перервами на відпочинок і гру.

Режим дня

Проста істина: режим дня - ваш помічник. По-перше, він дає визначеність, що дитині чекати сьогодні, по-друге, дисциплінує її, по-третє, допомагає виробити корисні звички (вчасно робити уроки, бути зібраним, встигати робити всі свої справи). Ви можете разом з дитиною розпланувати його час, при цьому потрібно обов’язково отримати схвалення малюка по кожному запропонованому пункту. Адже ми пам’ятаємо, що робити щось примусово нікому не хочеться.

Метою всіх турботливих батьків є гармонійний повноцінний розвиток дітей. А допоможе добитися цієї мети центр раннього розвитку Mamarada, саме тут працюють досвідчені вихователі, психологи, застосовуються найпередовіші і найефективніші педагогічні методики, а самій дитині тут буде дуже затишно, цікаво і комфортно.