Голландський стартап планує опалювати будинки за допомогою серверів

В рамках експерименту, проведеного в Голландії, тепло, що генерується системами хмарних обчислень, планується використовувати для обігріву житлових будинків. П'яти місцевим родинам пропонується унікальна можливість обігрівати будинки безкоштовно за допомогою серверів, виконаних у формі батарей опалення.

Отож, у червні 2017 року голландська компанія Nerdalize анонсувала проект зі встановлення серверів в будинках для нагріву води. Завдяки цьому у виграші будуть і сім’ї, і власники дата-центрів.

Відведення тепла, яке виробляється серверами, є проблемою для операторів обчислювальних центрів: на охолодження обладнання витрачається близько 40% споживаної енергії. Звичайні способи відведення тепла дуже дороговартісні, і найчастіше компанії звертають свою увагу на райони з низькою середньорічною температурою навколишнього повітря. Варто зазначити, що вперше стартап показав прототип продукту - обігрівач, що утилізує тепло серверів, ще в 2015 році. Але тоді він працював не дуже добре, на нагрів потрібно близько години, а тепла вистачало, тільки щоб обігріти невелику кімнату.

Nerdalize пропонує розміщувати серверне обладнання в приватних будинках таким чином, щоб вони нагрівали воду. На думку авторів ідеї, вона допоможе домогосподарству скоротити щорічні витрати на гарячу воду на 300 євро, а операторам дата-центрів - зменшити витрати на розміщення обладнання наполовину. Крім того, одночасне використання енергії для роботи серверів і нагрівання води буде сприяти зменшенню обсягу викидів вуглекислого газу на три тонни на рік у розрахунку на одне домогосподарство.

До червня 2017 року Nerdalize провела тестування свого проекту в декількох будинках. У вересні поточного року використовувані для нагріву води сервери будуть застосовуватися в 42 будинках. Число бажаючих приєднатися до експерименту перевищила 3500 осіб, зазначили в компанії.

З метою розширення проекту стартап запустив краудфандінговую кампанію, в рамках якої до червня 2017 року пощастило зібрати близько 320 тис. Євро при мінімально необхідній сумі в 250 тис. Євро.

Але є й зворотний бік подібної технології. Далеко не кожен власник погодиться на розміщення чужого обладнання в своєму будинку. Якщо навіть сервер буде розміщений і почне, дійсно, нагрівати воду, то потрібно врахувати, що для його обслуговування, налагодження та усунення пошкоджень буде вимагатися доступ інженера. Регулярна поява сторонніх у власному будинку може викликати, як мінімум роздратування господарів, а як максимум конфлікти і припинення співпраці.

Компанія “Смарт Климат Групп” пропонує широкий асортимент сучасних ефективних систем опалення, а саме: котли, радіатори, конвектори, фітинги і  труби для опалення, іншу кліматичну техніку, а також супутні матеріали і комплектуючі від провідних вітчизняих і зарубіжних виробників.