“Хочу стати українцем!” Як простим іноземцям отримати громадянство

«Шановний Володимир Володимирович, щиро вітаю вас з набуттям українського громадянства!»- урочисто вручав Петро Порошенко український паспорт росіянину Володимиру Федорину, екс-головному редактору Forbes. Таким же приблизно чином були вручені паспорти і ряду інших іноземців, які мають (або мали) особливе політичне значення для влади нашої країни, - Марії Гайдар, Денису Вороненкова, Михайлу Саакашвілі.

Перед камерами все відбувається швидко і урочисто: президент посміхається, тисне руку, і ось Україна вже зустрічає своїх нових громадян! А як вітають тисячі тих людей, які не є помітними держдіячами, але теж хочуть стати частиною нашої країни?

За словами керівника прес-служби Держміграційної служби Сергій Гунько, ніяких особливих церемоній посвяти в українці не передбачено.

«Для того щоб людина прийняла громадянство України, одного бажання замало, - розповідає Гунько. - У неї для цього мають бути підстави, які передбачені законом. Якщо у людини є родичі на території України або вона на цій території народилася, або тут народилася і проживали її близькі родичі, то така людина за територіальним походженням має право на реєстрацію громадянства України. Ця процедура є спрощеною, виконується міграційною службою і триває до трьох місяців».

На словах все просто, а от на ділі - не зовсім, кажуть представники юридичних фірм, які спеціалізуються на наданні допомоги в питаннях отримання громадянства.

«У нашій країні не настільки важливо, за спрощеною процедурою йде людина або по звичайній - вона скрізь може зіткнутися з небажанням чиновників виконати свої обов’язки, - розповідає заступник директора юрфірми Elionorum LLC Олена Козак. - Нещодавно мені жінка розповіла історію. Їхня сім’я приїхала з Азербайджану в Україну ще в 90-х, тому що у них тут коріння і родичі. Вони отримали посвідку на проживання, жили тут і працювали, мали квартиру. Українську мову знали добре, так як навчалися в наших вузах, діти тут народилися. Але вони змушені були отримувати громадянство через суд, тому що в ОВІРі, який тоді займався цими питаннями, їм заявили, що давати громадянство їм не будуть. Двічі втрачали їх документи, затягували всі можливі терміни, тому що хотіли отримати «винагороду».

ОВІРів вже немає, але ця історія - яскравий приклад того, як навіть при досить вагомих підставах в службах знаходять приводи для відмов. В результаті трьох років мук люди пішли в суд і отримали на руки рішення суду, яке змусило чиновників видати їм документ про отримання громадянства».

А ось власне процедура отримання громадянства виглядає, за словами експертів, досить прозаїчно. Людині дзвонять з міграційної служби і кажуть: «Прийдіть, у нас є рішення про те, що ви вже громадянин». І видають довідку про реєстрацію громадянина України. З цим документом людина йде оформляти паспорт.

Ну а якщо українських коренів у людини немає, то процедура буде ще складнішою.

«Прийняття громадянства - це не право іноземця, а, скоріше, право України надати його чи ні, - каже юрист Сергій Талалаев. - І першою підставою для цього є проживання в Україні протягом п’яти років. Цей термін люди розуміють по-різному, часто - не зовсім вірно».

Далі - потрібно надати довідку про несудимість, дозвіл на імміграцію в Україну. Потрібна довідка про те, що людина в достатній мірі володіє українською мовою (вона надається навчальними закладами, наприклад, найближчою школою). Також потрібно надати довідку з банку про те, що у неї є достатньо коштів для проживання в Україні протягом 12 місяців

Втім, закони одне, а практика - інше, розповідають експерти, натякаючи на всюдисущу корупцію. Відмовити в отриманні громадянства найпростіше на рівні подачі документів. Якщо приходить іноземець, який живе в Україні достатню кількість років, одружений з українкою, документи в порядку, а чиновник бажає отримати додаткову винагороду за свою працю, то йому найпростіше відмовити іноземцю на рівні прийняття документів. Або він може написати: «При особистій зустрічі був зафіксований недостатній рівень володіння українською мовою». При цьому людина не раніше, ніж через три місяці, дізнається, що їй вже відмовили.

За словами експертів, затягувати процес надання громадянства можуть довго - часом людина чекає цієї події роками.

«Будь-яка помарочка в документах може бути підставою для відмови, - додає Сергій Талалаев. - У багатьох представництвах міграційних служб надходять у такий спосіб. Вас приймають, з’ясовують ваші підстави, а потім кажуть: так, ну принесіть цю довідку. Людина йде, робить, через два місяці приходить, а їй: «Так ще потрібно ось це і це». А у неї тим часом йде термін безперервного перебування в нашій країні - 90 днів. І термін дії довідки про несудимість також лише 90 днів». Інше питання, якщо чиновників мотивувати ... Неофіційно експерти кажуть, що мова може йти від банки кави до декількох тисяч доларів.

Бажаєте оформити тимчасовий вид на проживання в Україні? Дізнайтесь на сайті Alt-Brayer про всі тонкості цієї процедури, обмеження, необхідні документи, терміни, вартість послуг.