Американські науковці створили спортивний костюм з самовентиляцією

Нещодавно дослідниками з Массачусетського технологічного інституту (США) був розроблений інноваційний "дихаючий" костюм для сортивних тренувань, забезпечений клапанами, які реагують на піт і температуру тіла спортсмена.

Звичайно, це лише концептуальна розробка, і мине ще не мало часу, коли ми побачимо її у продажу. Зате в інтернет-магазині https://tmgolfstream.com/g4668381-zhenskie-sportivnye-kostyumy хоч вже можна замовити чудові спортивні жіночі спортивні костюми, причому по досить суттєвим знижкам.

Так що ж собою представляє розробка американських дослідників? Розміри клапана варіюються від мініатюрного (розміром з ніготь) до більшого (довжиною з палець). Вони забезпечені живими мікробними клітинами, які стискаються і розширюються у відповідь на зміни вологості. В клапанах клітини діють як крихітні сенсори. Для створення клапана дослідники використовували безпечні для людини мікробні клітини - штам кишкової палички E. coli. Вони виявили, що клітини розбухають і стискаються у відповідь на зміну вологості. Для наочності біологи трохи змінили будову клітини, щоб при відчутті вологості вона виділяла зелений флуоресцентний білок і починала світитися. Потім вони надрукували клітини на аркушах грубого латексу за допомогою методу друку живих клітин.

Команда надрукувала на тканини паралельні лінії клітин E. coli. Коли шматочок модифікованого латексу поклали на гарячу тарілку, щоб висушити, клітини стали стискатися, змушуючи матеріал закручуватися з країв. Коли тканина піддавалася впливу пари, клітини почали світитися і розширюватися, а латекс, в свою чергу, розправлятися, тобто повертатися у вихідну форму. Навіть після 100 таких експериментів властивості «клітинної тканини» не показали погіршення.

Потім дизайнери створили спортивний костюм, в який вшили клітинно-латексні клапани. Розмір клапана на кожній ділянці костюма підбирався залежно від того, наскільки сильно потіє та чи інша частина тіла спортсмена.

Під час випробувань учасники одягали спортивний костюм і тренувалися в ньому на бігових доріжках і велосипедах протягом деякого часу, а дослідники стежили за вологістю і температурою їх тіла за допомогою невеликих сенсорів, прикріплених до спини кожного спортсмена. Результати експерименту показали, що клітинно-латексні клапани ефективно видаляли піт і знижували температуру тіла людини.

Також дослідники розробили кросівки з внутрішнім шаром, що «працюють» за аналогічним принципом. Дослідники очікують, що вентильоване взуття допоможе уникнути хворіб ніг, викликаних надмірною вологою.

За словами провідного дослідника проекту Вен Ванг, в майбутньому її команда може доповнити клітини функцією запаху, щоб після тренування костюм “самовідтворював” приємний аромат.