Нано-акваріум: чудовий варіант для любителів рибок

Слово «нано» вже давно у всіх асоціюється з чимось мініатюрним, його додають до найрізноманітніших предметів і технологій, дісталося воно і до акваріумістики. Тепер можна впевнено сказати, що в нано-акваріумах плавають нано-рибки. Жарти-жартами, а нано-акваріуми дійсно стали явищем, яке не можна не помітити і за яким ховається ціла концепція.

Що таке «нано-акваріум»

Перш за все - це невелика ємність, по умовно прийнятим нормам не більше 10 літрів, але бувають акваріуми і набагато менші, аж до декількох мілілітрів. У більшості випадків вони мають прямі стінки і форму, наближену до кубу, рідше зустрічаються інші конфігурації.

Принципова відмінність нано-акваріума від інших дрібних варіантів - можливість створити рибі оптимальні умови для життя і повноцінну замкнуту екосистему. Наприклад, в акваріумах-кулях або келихах, при однаковому літражі таке буде незможливим. Звичайно, в них теж живуть рибки, але доглядати за ними значно складніше. До речі, в компанії My Fish можна замовити чудові акваріуми різних розмірів, конфігурації, і комплектації.

Малий та вдалий

Нано-акваріуми цілком повноцінні, в них встановлюють все необхідне обладнання і створюють стійке середовище, здатне довгий час існувати без кардинального втручання. Естетика багато в чому залежить від власника, але в більшості випадків вони дійсно дуже гарні.

Для оформлення нано-акваріума, зазвичай використовують камені і корчі, ті ж, що і для звичайного. Грунт створюється з мінімум двох шарів, поживної основи для рослин і верхнього шару піску або дрібного гравію, в який вони висаджуються. Невеликий розмір і завидна компактність полегшує вибір місця для установки акваріума. Це може бути тумбочка, робочий стіл або навіть кухонні полки. Єдина вимога - відсутність прямих сонячних променів. Також бажано наявність поруч розетки.

Заповнення акваріума

Нано-акваріуми не можуть існувати без живих рослин, тому основним і найважливішим обладнанням є освітлення. Деякі промислові моделі вже йдуть з вбудованими світильниками, до інших їх прикріплюють прищіпкою або ставлять поруч. Нагрівачі бувають найрізноманітніші. Безліч виробників випускають на ринок досить широкий модельний ряд, іноді нано-акваріуми ставлять на термопідложку, а іноді підігрів і зовсім не потрібен.

Мінімалістичний підхід нерідко має на увазі повну відмову від фільтрації. Природним фільтром в маленькій екосистемі служать живі водорості і всілякі швидкорослі трави, які вимагають частої прополки і іншого догляду. З роллю чистильників відмінно справляються мініатюрні креветки, тому в акваріумі часто селять тільки одних членистоногих або пару креветок на додаток до риби. Менш досвідчені можуть перестрахуватися і придбати фільтр для нано-акваріума. Більш затребувані і досвідчені акваріумісти для своєї «непростої» живності також підбирають системи подачі CO2 або мініатюрні флотатори, таким чином в нано-акваріумі навіть можна організувати маленьке море!

Можливих варіантів заселення безліч і це не тільки півники або золоті рибки, яких всі звикли бачити в 2-х літровій банці. Це більше 3-х десятків мініатюрних рибок, які тут будуть відчувати себе затишно: неони, даніо, гуппі, тетра, мікро расбори, отоцінклуси, невеликі донні сомики і, звичайно, карликові креветки.