Що робити, якщо у вас вкрали сайт

Дуже часто в нашому житті доводиться зіштовхуватися з крадіжками. У звичайному житті всім більш-менш зрозуміло, як себе вести і що робити, але в інтернеті справи йдуть трохи інакше. Там немає спеціальних органів, які стежили б за порядком і, до кого слід було б звертатися в першу чергу в разі крадіжки сайту або контенту.

Поява сайтів-клонів з іншими доменними іменами - практика, на жаль, поширена. Таким чином окремі проекти встають на плечі гігантів і наганяють до себе відвідувачів і клієнтів, майже не вкладаючись у власну розкрутку. Оригінал же, навпаки, цих відвідувачів і клієнтів втрачає.

Зазвичай крадуть контент сайту, це коли скопіювали вашу статтю, а посилання на першоджерело не поставили; можуть вкрасти фотографії або інші графічні об’єкти (логотипи або емблеми), але, буває і таке, що крадуть сайт цілком. При цьому крадуть і контент, і дизайн. Воно й зрозуміло, адже щоб створити новий якісний інтернет-ресурс, потрібно залучати професійних творчих фахівців, наприклад з веб-студії “Росанд”, що надають послугу розробка сайтів у Львові, а, як відомо, якісна робота повинна відповідно оплачуватись. До речі, згадувана студія може поставити захист від крадіжки контенту будь-якому замовнику у вигляді спеціального скрипта, або вшите посилання в копійований матеріалл, таким чином, якщо хтось буде красти матеріал, зразу буде копіюватись посилання першоджерела.

У переважній більшості випадків вирішення конфліктів з подібними крадіжками лежить в площині авторського права. Тому за безсоромне копіювання дизайну можна і покарати - в першу чергу в суді.

До речі, захист власної оригінальності в інтернеті стосується не тільки юридичних, а й фізичних осіб. Наприклад, хтось може зробити фейкову сторінку в соцмережі від імені іншої людини і ставити на неї фото, взяті з оригінальної сторінки. Такі історії, як правило, навіть не доходять до суду - адміністрації соціальних мереж блокують фейковий сторінки самі за заявою обкраденої особи.

Експерти розповідають, що робити, якщо у вас вкрали сайт або контент з нього.

Попередній етап - це перевірка на плагіат. Очевидно, зловмисники дублюють чужі сайти без попереджень, тому буде не зайвим час від часу перевіряти свій контент на унікальність. Для цього можна використовувати сервіси антиплагіату. Після копіювання будь-якого текстового фрагмента з вашого сайту сервіс видасть список ресурсів, що опублікували той же текст. Ознайомившись зі змістом виявлених сайтів, можна визначити, чи є копії у вашого контенту.

Якщо ви виявили плагіат, в першу чергу варто безпосередньо написати власнику сайту-дубліката з вимогою видалити копії. Якщо контактні дані вам невідомі і при цьому вони відсутні на самому сайті, можна скористатися одним із сервісів Whois, де потрібно ввести тільки URL-адресу сайту-дубліката, що відображається в адресному рядку браузера. В результаті сервіс видасть персональні дані власника, якщо вони є загальнодоступними. В іншому випадку у відповідній графі буде написано «Private Person».

У будь-якому випадку сервіс Whois видасть назву реєстратора домену, а в деяких випадках і хостингу, на якому розташовується сайт-дублікат. У більшості випадків звернення до реєстраторів і хостинг-провайдера вирішує основну проблему, оскільки вони намагаються припиняти порушення, в тому числі блокуючи плагіат.

Є й інша неприємність: сайти-дублікати можуть індексуватися пошуковими системами і бути присутнім в результатах пошукової видачі, відволікаючи інших користувачів від оригінального контенту. Для боротьби з цим можна скористатися інструментами оповіщення пошукових систем про спам. У більшості випадків ви отримаєте шаблонну відповідь від пошукової системи, однак у деяких випадках звернення допомагає впоратися з проблемою.

Якщо вищеназвані способи не принесли результату або в разі створення зловмисниками нових копій після закриття реєстратором домену перших дублікатів, залишається тільки звернення до суду для захисту свого авторського права.