Чудеса в лампі: енергозбереження “розжарюється”

Виявляється, що звичайну лампу розжарювання можна перетворити в енергозберігаючу. Досить обробити її надпотужним лазерним пучком, і 100-ватна лампочка буде споживати менше 60 Вт. Дешевий процес може знову перевести флуоресцентні світильники в розряд екзотичних. За словами авторів технології, групи вчених на чолі з професором Чуньлей Го (Chunlei Guo), лазерна обробка створює на поверхні звичайної вольфрамової нитки розжарювання масив нано- та мікророзмірних структур, які і дозволяють їй працювати набагато ефективніше, ніж зазвичай.

«Ми експериментували, вивчаючи те, як змінює властивості металів обробка лазером, і зацікавилися, як вона подіє на традиційну нитку розжарення, - каже Чуньлей Го, - Тоді ми обробили пучком лазерного випромінювання частину нитки прямо крізь скло лампи. І коли ми її включили в мережу, навіть неозброєним оком було видно, що ця частина стала світитися набагато яскравіше, ніж необроблена нитка. А зміни в енергоспоживанні не відбулося».

Ключовий елемент такої лазерної обробки - фемтосекундний імпульс, який триває всього 10-15 фс. Щоб відчути, наскільки ця цифра мала, можна уявити, що фемтосекунда в порівнянні з секундою - те ж, що секунда в порівнянні з 32 млн. років. І хоча енергія імпульсу невелика, за рахунок малої тривалості потужність його величезна, вона буквально порівнянна з усім енергоспоживанням Північної Америки. За рахунок фокусування на малій ділянці величезного і щільного потоку енергії, під таким потужним впливом структура металу зазнає серйозних змін, формуючи мікророзмірні елементи, які, в свою чергу, кардинально змінюють енергетичну світність вольфрамової спіралі при проходженні через нього струму.

У 2006 р Чуньлей Гуо використовував цей процес для отримання «чорної» структури металу, тобто такої, що вельми ефективно поглинає падаюче на неї випромінювання. Теорія говорить і про те, що такий метал буде ефективно випускати випромінювання, і перевірити це вчений з часом теж зважився.

До речі, з’ясувалося, що подібна лазерна обробка не тільки може істотно збільшити яскравість лампи без підвищення енергоспоживання, а й змінити колір її світіння. У 2008 р Гуо навчився змінювати колір майже будь-якого металу в синій, золотистий, чорний.

Згодом він зрозумів, як можна контролювати форму і розміри наноструктур, а значить, визначати довжини хвиль випромінювання, які метал буде поглинати і / або випускати. Це як раз і допомогло підвищити інтенсивність світіння вольфрамової нитки. Поки що, на жаль, не виходить так обробити лампочку, щоб вона світилася, скажімо, вираженим синім кольором, хоча трохи змістити жовте світло сяючої вольфрамової нитки в синю область вже можливо.