В Америці побудують перший в світі повністю дерев’яний хмарочос

Перший в історії США багатоповерховий висотний житловий будинок, виконаний повністю з деревини, хочуть звести в Орегоні. Будівля під назвою «Framework» стане черговою корисною пам'яткою і заодно дозволить «перезавантажити» місцеву деревообробну промисловість. Якщо успішно збудувати одну таку надійну споруду, чому б не побудувати і інші?

Розробники проекту натякають на нову революцію в справі будівництва з деревини, чиновники підраховують потенційні податкові вигоди і робочі місця. Проект потрібний, проект важливий, соціально значимий - про свою підтримку почину вже оголосили фінансові структури Albina Community Bank і Beneficial State Bank, які розмістять в майбутньому дерев’яному будинку свої представництва.

У XXI столітті вже не можна побудувати дерев’яні хороми за образом предків, сокирою і чесною працею, тому в хід йдуть новітні технології, такі як крос-ламіновані лісоматеріали. Деревину складають і проклеюють в 4 шари, після чого висушують під тиском в величезному пресі. Отриманий «сандвіч» з радістю віддали на розтерзання пожежним і інженерам.

Перші із задоволенням переконалися, що горить даний матеріал не дуже добре, в рамках діючих протипожежних норм. Другі застосували до панелей навантаження в сотні тонн, щоб переконатися, що ті витримають не тільки типову експлуатацію, але і невеликий землетрус. Плюс цей матеріал легший і зручніший в обробці, ніж цілісний брус або дошка.

А от щодо безпосереднього процесу будівництва, то тут хочеться порадити скористатися вигідною послугою аренда риштувань Київ від компанії GrandCity-Stroy.

Побудувати будинок планують в швидко зростаючому районі Перл-Портленд, в експлуатацію його здадуть вже через рік. Крім офісів тут хочуть облаштувати житло під оренду для тих, хто не чужий прогресу.

Подібне амбітне завдання не нове - ідея будівництва з дерева як не можна краще відповідає сучасній екоконцепціі, і приваблива для багатьох держав. Так, в ЄС вже реалізується програма «Дерев’яна Європа»: до 2020 року частка дерев’яних житлових будинків повинна досягти 80%. І вже є перші результати: в Фінляндії частка дерев’яних будинків становить 40%, в Австрії - близько 30%, а в Німеччині - 20%.

В очікуванні перетворення світових столиць в можна привести в приклад і інші надихаючі проекти дерев’яних хмарочосів. У Великобританії є свій претендент на звання найвищого дерев’яного будинку в світі - проект архітектурного бюро PLP Architecture. Планована висота - неймовірні 300 метрів, 80 поверхів, понад 90 тисяч квадратних метрів! Якщо архітекторам вдасться переконати лондонську мерію, вежа Oakwood стане другою за висотою будівлею в англійській столиці.