Маєте сайт? Заробляйте на ньому!

Багато вебмайстрів занадто багато приділяють часу розробці сайту, або його просуванню, і забувають про таку важливу процедуру, як монетизація сайту. Може ви думаєте, що ваш проект занадто маленький для всього цього? Це не так! У цій справі головне - грамотний, послідовний підхід, і, звичайно ж, бажання.

Монетизація сайту - що це таке?

Монетизація сайту - це комплекс заходів по вилученню доходу (прибутку) зі свого сайту. Основою монетизації сайту є пошук підходящої партнерської програми, участь його в біржах посилань, трафіку, статей, контекстної реклами. Також існують інші, альтернативні, методи монетизації. Багато матеріалу на цю тему можна знайти на сторінках блогу http://greenprofitblog.com , а ми розглянемо основні способи заробітку.

Способи та методи монетизації сайту

Продаж трафіку - це перенаправлення відвідувачів свого сайту на інший, за що вам платять гроші. Здійснювати це можна через попандер (спливаюче вікно, при натисканні на яке відвідувач переходить на інший сайт), клікандери (людина клацає в будь-якому місці сторінки, в новому вікні з’являється сайт клієнта). Ці системи, а також інші доступні на біржах трафіку. Біржа трафіку зводить рекламодавця (вашого клієнта) з вебмайстром (ви), за що бере свій відсоток. У кожної біржі свій відсоток, але він невеликий. Продавати трафік можна і безпосередньо, але для цього необхідно мати велику відвідуваність 5-10 тисяч унікальних відвідувачів в день. До того ж доведеться шукати клієнта самому (на форумах в мережах і т.д.).

Продаж посилань - дозволяє вам отримувати гроші незалежно від вашої відвідуваності. Головне - це міцні позиції в пошукових системах і показники Тиц, PR, останнім часом також важливий і AlexaRank, хоча на цей показник мало хто звертає увагу. Як у випадку з трафіком, продавати посилання можна через біржі посилань, або безпосередньо самому. Наприклад, можна створити сторінку «Реклама на сайті» і описати всі можливі варіанти і ціни. Посилання можна продавати як вічні (продаються раз і на весь час, ви не маєте права її прибирати), так і тимчасові (оплата йде за кожен місяць розміщення посилання клієнта на вашому сайті).

Контекстна реклама - це текстова реклама, іноді з маленькими піктограмами, яка вбудовується в статтю або інший контент сторінки. На сьогодні, контекстна реклама - це обов’язковий атрибут монетизації сайту. Якщо ваш сайт має відвідуваність від 300 осіб на день, приємний дизайн і перспективи зростання - ставте Яндекс Директ. Якщо немає, можна ставити Google Adsense, навіть якщо у вас відвідуваність 1 особа в день. Оплата за рекламу буде відбуватися за кожен клік. Тому ваш дохід безпосередньо залежатиме від відвідуваності.

Тізерна реклама - на відміну від контекстної, має яскраві картинки і мотиваційний текст, що змушує відвідувача звертати на себе увагу. Але оплата за кожен клік набагато менша в порівнянні з контекстною рекламою. Тизерну рекламу краще ставити на сайти з розважального характеру або сайти жіночої тематики.

Розміщення статей - це те, коли вам платять гроші за розміщення клієнтської статті на вашому сайті. Особливо зручно, коли ви маєте велику кількість передплатників і добре розкручений блог. В такому випадку клієнти самі знайдуть вас і запропонують розміщення своєї статті. Або можна створити сторінку «реклама на сайті», де описати всі тонкощі і побажання до розташовуваних статей і встановити ціни за це задоволення.

Файлові хостинги - надають оплату за скачування файлів через їх систему. Природно посилання на скачування ви розміщуєте на своєму сайті. Але цей метод монетизації відходить на другорядний план в зв’язку з появою торрент трекерів.

Партнерські програми - це більш особисті пропозиції конкретних фірм. Наприклад, існує багато партнерських програм на медичну тематику. Або на продаж міцелію грибів, продаж рефератів. Одним словом, ваш сайт повинен бути тематичним по відношенню до партнерської програми. Якщо ви зумієте зрозуміти всі переваги і вигоди партнерської продукції, і вам вдасться реалізувати все це в сайт, то на цьому можна непогано заробити. Є проблема: необхідно володіти навичками маркетингу, щоб рекламувати продукцію і завойовувати довіру користувачів до вашого сайту і пропонованої продукції. Це пряма робота з людьми. І тут доведеться потрудитися.