Термос. Розбираємося в конструктивних особливостях і призначенні

Часи, коли термос був виключно атрибутом туриста, давно пройшли. Сьогодні в моді здорове харчування і домашні обіди. Бажано, гарячі. Мікрохвильовки багато хто вважає шкідливими або ж просто не бажають користуватися ними на роботі. У зв'язку з цим не втрачають свою актуальність термоси. У них можна помістити і перше, і друге, і гарячий компот. Дізнаємось, які моделі є на ринку і як їх правильно використовувати.

Матеріал

Корпус термосів виготовляють із пластику або металу. Перші більш легкі, підійдуть для щоденного користування, другі обійдуться дорожче, але прослужать довше і витримають падіння і удари.

Головне завдання термоса - збереження температури. За це відповідальна колба. Найкраще справляється скляна, до того ж вона стійка до запахів. Однак для активного способу життя така колба не підійде - занадто тендітна. Колба з нержавіючої або звичайної сталі майже не поступається скляній в підтримці тепла, при цьому прослужить довше. Термос з колбою з пластика - найдешевший варіант, важить мало, але активно вбирає в себе запахи і виділяє їх при нагріванні.

Форма і призначення

Термос для рідин призначений для транспортування готових напоїв: чаю, кави, води, компоту, бульйону. Однак він не підійде для зберігання газованої води, не радять його використовувати для розсолу, молочних продуктів і дитячих сумішей. Такий термос зазвичай має вузьке горлечко (25-60 мм), що також сприяє більш тривалому збереженню температури рідини. Часто ці термоси обладнані клапаном, який дозволяє наливати напій не відкручуючи пробку. Кришку можна використовувати в якості склянки.

Помповий термос також використовується для рідин, але відрізняється від звичайної моделі наявністю пневматичного насоса і крана. Натискаєте на кнопку зверху, напій ллється з крана. Зберігає температуру рідини протягом доби. Але має великі розміри - не менше 1,5 літрів. Тому для перенесення не годиться, підходить лише для стаціонарного використання.

Термокружка відрізняється компактною формою (250-500 мл), що зручно для використання в автомобілі, спортзалі, на роботі чи навчанні. Зазвичай мають пластикову кришку з заглушкою, що дозволяє пити безпосередньо з термоса, а також ручку або прогумовану область на корпусі. Головний недолік термокружки в тому, що вона не розрахована на тривале зберігання вмісту, а утримує температуру тільки під час вживання напою, максимум 2 години.

Харчовий термос використовується для зберігання перших і других страв. Він має широке горлечко (65-80 мм), в нього зручно класти і діставати з нього їжу. Однак великий діаметр отвору знижує час зберігання продуктів до 4-6 годин. Харчові термоси мають однорівневу конструкцію, що дозволяє переносити одне блюдо, або багаторівневу, так звані судкові термоси. Така модель складається з декількох, зазвичай трьох, незалежних контейнерів, скріплених між собою. Кожен з них герметичний, що дозволяє брати на роботу або в дорогу відразу кілька готових страв.

Універсальний термос - найпопулярніша модель, яка підходить для транспортування як рідин, так і готових страв. Вона відрізняється особливою подвійною будовою пробки. Якщо викрутити її повністю, то утворюється широке горло, відповідне для їжі, а якщо тільки внутрішню частину, то залишиться вузький отвір, потрібний для напоїв. Спосіб використання термоса впливає на час збереження температури, максимум до 8 годин. Такі моделі зазвичай оснащують міцними ручками і складними приладами.

Чтобы качественный термос купить, и не переплатить лишнего, советую воспользоваться выгодными предложениями от интернет-магазина termoshop.com.ua. Также здесь вы узнаете о всех тонкостях выбора хорошого, отвечающего всем индивидуальным требованиям термоса.