Безвіз спростив процедуру оформлення шенгенської візи

З моменту введення безвізового режиму українці стали рідше звертатися до консульств за візою. Це спростило процедуру і скоротило час очікування рішення від візових офіцерів, якого в деяких випадках раніше доводилося чекати місяцями.

Сейчас многие задаются вопросом где сделать загранпаспорт в Киеве быстро, надежно и без лишних переплат? Предложений достаточно, но визовое агентство 2EU справится с эти заданием наилучшим образом. Здесь все просто: приносите документы, указываете сроки, оплачиваете, забираете готовый паспорт! А если что не ясно - к вашим услугам бесплатная консультация.

“Раніше неможливо було записатися на подачу документів в консульство, - розповідає киянка Ірина, яка днями отримала трирічну візу до Австрії. - А два тижні тому я майже відразу потрапила на прийом, і вже отримала відповідь з консульства - візу відкрили без проблем. Мабуть, співробітники нудьгують - через безвіз людей немає, навіть перевіряти нікого. Скоро консули бігати будуть за українцями, щоб шенген поставили “.

Економ-варіант

Експерти підтверджують, що левова частка українців тепер подорожує по Європі з біометрикою, а на послуги консулів і візових центрів попит впав, повідомляє видання strana.ua.

“Більш того - деякі консульства навіть відмовилися працювати з візовими центрами для обслуговування фізичних осіб. Але і у візових центрах, і в консульствах зараз дійсно черг немає - все робиться швидко і дуже легко” , - повідомляє президент Асоціації лідерів турбізнесу Олександр Новиковський.

Важливу роль тут відіграє економія: туристам, які багато подорожують, вигідніше один раз витратитися на біометричний паспорт і їздити по ньому до закінчення терміну дії (тобто 10 років), ніж кожен раз заздалегідь перед поїздкою платити 60 євро за шенгенську візу.

“Українці - нація ощадлива, - вважає візовий консультант Борис Амелін. - Кожен розуміє, що для візи йому потрібно буде за консульський та сервісний збір заплатити мінімум 60 євро. І для кожної нової візи все заново. А оформити біометричний паспорт коштує 570 гривень (18 євро), витратився один раз і їздиш собі скільки хочеш. Є різниця? У будь-якому випадку, з біопаспортами виходить дешевше, тому в консульства за візою вже ніхто не йде. Там зараз порожньо “.

На відміну від паспортних столів, в які люди займають черги з 4-ї ранку, щоб подати документи на закордонний паспорт. На тлі величезних черг там вже розцвів підпільний бізнес з оформлення біометрії. Нагадаємо, що згідно з офіційною статистикою, в день по Україні подають документи на оформлення закордонного паспорта 20-22 тисячі осіб. При цьому з видачею паспортів великі затримки: через підвищений попит поліграфкомбінат “Україна”, який виготовляє біометрику, просто не встигає друкувати документи в термін.

В Європу - хоч завтра

Безвіз полегшив життя і туроператорам - тепер клієнтів з біометричними паспортами можна швидко і безпроблемно відправляти на курорти в країни ЄС хоч на наступний же день після покупки путівки.

“Туроператорам зараз працювати легко і комфортно. Якщо у клієнтів біометричний паспорт, його не треба здавати на візу для поїздки в ту ж Грецію, Італію чи Іспанію - туроператор просто дає путівку і хоч завтра вони можуть вилітати. А тим, хто без біометрії, візу видають максимум за 5-7 днів, не затримують, - зазначає Володимир Царук. - Залишилася тільки одна проблемна країна, в яку отримати візу все так само довго і складно - Великобританія. Ось за цим напрямком лібералізації поки немає “.

За словами Бориса Амеліна, зараз в консульства країн Шенгену звертаються або ті, хто не встиг оформити закордонний паспорт, або негромадяни України. А також ті, кому потрібна не туристична віза (для роботи або навчання). “Хоча тут вже залежить від країни. Наприклад, австрійську робочу візу дозволено оформлювати на території Австрії, а до неї можна і по біометричного паспорту дістатися”, - говорить консультант.

З ним згоден директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук: “Люди, які часто їздять до Європи, вже в першу чергу оформили собі біометрику. І таких з кожним місяцем все більше і більше. У іншого сорту туристів відкриті мультивізи на термін від 1 до 5 років , тому вони теж не стоять в чергах, навіть якщо у них біопаспорту немає. Їм просто немає сенсу міняти паспорт, поки в ньому дійсна віза “.

За прогнозами експертів, тенденція збережеться і після того, як спаде ажіотаж перших місяців безвіза: візові офіцери в консульствах все так же будуть нудьгувати, а українці - все так же подорожувати по біометричного паспорту та економити.