Створена подушка, про яку всі давно мріяли

Творці стартапу Moona впевнені, що якІсть сну превалює над його тривалістю. Тобто неважливо як довго ви спите, якщо ви робите це погано. Moona має намір підвищити якість сну шляхом регулювання температури голови і шиї. Для цього спеціальний пристрій інтегрується в подушку.

Згідно з медичними дослідженнями, на які посилаються автори проекту, під час занурення в сон температура тіла людини повинна знижуватися, а для більш легкого пробудження її слід, навпаки, підвищити. Якими би не були якісними і комфортними подушки і ковдри, що пропонує магазин текстилю «Leleka-Textile», вони все-таки не мають функції терморегуляції.

А от Moona реалізувала цей функціонал. Її аксесуар складається з трьох частин: великого циліндра, в якому зосереджена велика частина технічної начинки, труби і пластини.

Почнемо з циліндра. У ньому відбувається нагрів або охолодження рідини (від 22 до 36 градусів за Цельсієм). Творці проекту рекомендують використовувати дистильовану воду. Замінювати її потрібно приблизно один раз в три місяці. Девайс сам повідомить про це, як виникне необхідність.

З циліндра вода, доведена до необхідної температури, надходить по трубі в еластичну пластину, яку слід помістити в подушку. Після теплообміну з пластиною рідина надходить назад в циліндр.

Moona аналізує обстановку в спальні, вимірюючи температуру, вологість і освітлення. До всього іншого в пластині встановлений акселерометр. На основі його свідчень визначається фаза сну, в якій знаходиться користувач. Подивитися статистику сну можна через мобільний додаток, сумісний з IOS і Android. Там же налаштовується температура, включаючи її автоматичне підвищення ближче до пробудження, і відображаються поради щодо підвищення якості сну. Щоб не доводилося звертатися до мобільного пристрою в нічний час на корпусі девайса передбачені фізичні клавіші для швидкого налаштування температури. Усередині Mooma встановлені модулі Bluetooth 4.2 і Wi-Fi. Рівень шуму від пристрою не перевищує шепіт (25 дБ).

Moona вже перевищив необхідну суму на сервісі Kickstarter. Роздрібна вартість девайса складе 399 $.

Варто зазначити, що близько року тому на тому же сервісі був виставлений проект ковдри, що автоматично підігрівається і охолоджується. Принцип пристрою був тим же самим - в ковдру вшиваються трубки, по яких циркулювала вода потрібної в даний момент температури. Здається, якщо поєднати ці дві розробки, можна буде багаторазово підвищити якість сну і більше не користуватися для зміни температури дідівськими методами на кшталт висовування ноги з-під звичайної, не “розумної” ковдри.