Вчені: Уповільнити старіння мозку допоможуть заняття танцями

Нове дослідження показало, що люди похилого віку, які регулярно займаються фізкультурою, можуть уповільнити старіння мозку; при цьому виявилося, що заняття танцями можуть бути ще більш ефективними.

Вчені з Німецького центру з вивчення нейродегенеративних захворювань (German center for Neurodegenerative Diseases) провели дослідження, в ході якого добровольці (середній вік - 68 років) або проходили щотижневий курс танців протягом 18 місяців, або брали участь в тренуваннях на витривалість і гнучкість.

У представників обох груп спостерігалося підвищення активності в гіпокампі. Фахівці відзначають, що ця область мозку відповідальна за вікові зміни і бере участь, наприклад, в хворобі Альцгеймера. Від гіпокампу також сильно залежать процеси пам’яті і навчання. Отож, якщо бажаєте себе чудово почувати навіть у похилому віці, записуйтесь до школи сальси в Києві Ravado Studio!

Як же відбувалося саме дослідження? Контрольна група брала участь у традиційній програмі фізичної підготовки: до неї входили, наприклад, їзда на велосипеді або норвезька ходьба. При цьому вправи повторювалися, в той час як експериментальна група регулярно освоювала щось нове. Так, випробуваним з експериментальної групи пропонували танці в різних жанрах (джаз, сквер-данс, латиноамерканский танець і танець в лінію). Дослідники відзначають, що кожний другий тиждень вони змінювали різні параметри (руху, швидкість, ритм і т. д.), Щоб літні люди перебували в процесі постійного навчання. За словами вчених, випробовуваним було найважче згадати порядок танцю в умовах обмеженого часу і без будь-яких підказок з боку інструктора.

В учасників експерименту оцінювалася рівновага (за допомогою тесту «сенсорної організації» (Sensory Organization Test)) і активність гіпокампу (за допомогою МРТ). Як зазначалося вище, у обох груп спостерігалося підвищення активності в гіпокампі (переважно в лівому); при цьому у літніх людей, що займалися танцями, спостерігалася додаткова активність в лівій зубчастій звивині і в правому субікулумі. Більш того, тільки учасники експериментальної групи демонстрували значне збільшення сумарного балу в тесті на рівновагу.

Доктор Рефелд (Dr Rehfeld), провідний автор дослідження, спільно з колегами намагається - на підставі результатів роботи - випробувати нові програми фізичної підготовки, які могли б найбільш ефективно уповільнити старіння мозку. Так, вони розробили нову систему під назвою «jymmin»: це система, яка використовує датчики і генеруючі звуки (мелодії, ритми) на підставі фізичної активності. Дослідники збираються подивитися, наскільки система буде ефективною для пацієнтів з деменцією.