Аутстаффінг - ефективне кадрове рішення для роботодавців

У непрості часи, коли тривала економічна криза негативно впливає на купівельну спроможність, компанії змушені докладати максимум зусиль, щоб залишатися на плаву. Один із способів оптимізації бізнес-процесів, полегшення податкового тягаря і зменшення витрат є аутстаффінг.

Старий новий підхід

Аутстаффінг (англ. Out - «поза» + англ. Staff - «штат») має на увазі виведення співробітника за штат компанії-замовника і перевід його в штат компанії-підрядника. Таким чином, виходить, що співробітник працює на колишньому місці, виконуючи свої обов’язки, але юридично його роботодавцем є компанія-підрядник.

Історія таких позичок робочої сили почалася в Америці в 20-і роки минулого століття. Поштовхом до розвитку цього сервісу стала криза в сільському господарстві, що виникла через «Велику депресію» і сезонність попиту на працівників. Тоді профспілки сезонних працівників знайшли незвичайний вихід з важкої ситуації - вони почали укладати спеціальні угоди з фермерами та власниками заводів, в яких обговорювався графік «поставки» робочих рук, їх необхідну кількість і терміни робіт. Завдяки цьому власники господарств та фабриканти точно знали скільки робочих рук і в який час вони зможуть задіяти на своїх полях і заводах, і могли планувати витрати. А робітники, з іншого боку, розуміли коли, де і протягом якого терміну вони будуть працювати. Така схема роботи виявилася дуже вигідною для всіх учасників, тим більше що профспілки виступали в ролі посередників, гарантуючи роботу обом сторонам.

На промислові рейки цей сервіс поставив чиказький підприємець Сем Воркман, який в 1929 році створив аутстаффінгове агентство Workman Diversified Enterprises. Він наймав людей і навчав їх навичкам комівояжера, щоб вони могли продавати різні товари компаніям-партнерам Workman. Бізнес швидко розвивався і скоро його приклад наслідували інші компанії, сформувавши з часом цілий ринок аустаффінг-сервісу. Зараз в США аутстаффинг має статус законодавчо оформленої послуги, наданням якої займаються компанії Professional Employer Organization (PEO).

Плюси аутстаффінгу для компанії

- Можливість сконцентруватися на основному бізнесі.

Керівник компанії, переклавши проблеми з підбором, оформленням і навчанням персоналу на плечі компанії-підрядника, може спокійно зайнятися налагодженням бізнес-процесів, розробкою систем лояльності, розвитком мережі і так далі. Величезним плюсом для замовника є те, що компанія, що надає послуги аутстаффінгу, крім переводу в свій штат необхідної кількості співробітників замовника, бере на себе все кадрове діловодство - від нарахування заробітної плати до сплати єдиного соціального податку, страхових внесків, оформлення звітності і так далі. За підсумками місяця клієнт отримує рахунок за послугу, куди включені витрати на зарплати, бонуси і соцпакет плюс комісійні в розмірі 20-30%. Плюсами для співробітників, що передаються «з рук в руки», є те, що для них нічого не змінюється: зберігається рівень заробітної плати, йде стаж, процедура звільнення не спрощується, а в резюме можна вказувати справжнє місце роботи.

- Робота на перспективу.

Якщо ваша компанія вирішує запустити новий проект і у вас немає твердої впевненості в тому, що він «піде» і стане постійним, і ви не бачите сенсу в тому щоб набирати під нього і оформляти в штат велику кількість співробітників, то вам є сенс вдатися до послуг аутсаффінг-компанії.

- Завжди необхідна кількість персоналу.

При аутстаффінгу значно скорочується штатна чисельність персоналу при збереженні фактичної. Мало того, під час святкових днів, сезонних розпродажів, спеціальних акцій і інших заходів, пов’язаних з різким збільшенням купівельного трафіку, ви можете як легко запрошувати необхідну кількість співробітників, так і відпускати їх.

- Перевірка професійних якостей співробітників.

У числі інших плюсів аутстаффінгу варто згадати і те, що ви можете продовжити випробувальний термін співробітника для перевірки його професійних якостей. Крім того, відтепер рішення всіх спірних питань лягає на плечі компанії-аутстаффера. Якщо вам необхідно провести скорочення персоналу, то вам достатньо лише повідомити про це аутстаффінг-компанію. І проблема буде вирішена, без будь-яких зусиль і витрат з вашого боку.

- Розвиток регіональних мереж.

Будь-який керівник, який займався розвитком своєї мережі в регіонах, знає наскільки це непростий процес. Вам доводиться відбирати кращих фахівців, відряджаються їх на час в далекий регіон, щоб вони змогли там на місці знайти нових співробітників, оформити на роботу і навчити їх бізнес-процесів компанії, з огляду на при цьому специфіку локального ринку. В результаті, компанія витрачає на це занадто багато ресурсів - часу і грошових коштів. Залучення компанії-підрядника дозволяє вам мінімізувати витрати, забезпечуючи при цьому подібний результат.