«Розумна фарба» допоможе стежити за станом інженерних споруд

Нещодавно розроблена британськими дослідниками «розумна фарба», що включає вугільну сажу і нанотрубки, сама може стежити за станом мостів, гребель, трубопроводів та інших великих інженерних споруд.

За останні кілька тисяч років людство звело чимало інженерних чудес - міцних мостів і гребель, величезних турбін вітрогенераторів і глибоких шахт. І кожне з них, поки продовжує використовуватися, вимагає маси ресурсів, грошей і часу на проведення регулярних інспекцій. По суті, моніторинг цілісності конструкцій проводиться «вручну», хоча і з використанням складних інструментів і обладнання. Втім, з витратами краще не рахуватися: вартість ремонту на тих етапах, коли руйнування стане помітним, все одно вище - не кажучи вже про питання безпеки.

Можливо, незабаром миритися з витратами на моніторинг не знадобиться: британські вчені Мохаммед Саафа (Mohamed Saafi) і Девід МакГехон (David McGahon) запропонували використовувати для цієї мети «розумну фарбу». Вона виявить мікротріщини до того, як вони перетворяться в серйозні руйнування конструкції, і зробить це в сотню разів дешевше.

Головна хитрість, використана в фарбі, - це легка летюча сажа, яка створюється в якості побічного продукту (і забруднювача) в ході промислового спалювання кам’яного вугілля. Частинки попелу перемішуються з нанотрубками - отриману субстанцію можна наносити простим напиленням за допомогою пульверизатора. Щодо самого нанесення фарби, то тут хочеться запропонувати ефективне фарбувальне обладнання Graco, зокрема шланги високого тиску, що пропонує компанія «Спецтехніка-Україна».

Потім в певних ділянках в покриття вводяться електроди, організовані в групи, кожна з яких має власний вузол для отримання енергії, вимірювання електропровідності і бездротової передачі поточної інформації на приймальну станцію. Як тільки через найменшого порушення цілісності виявиться характерний стрибок в напрузі - вузол повідомить про це.

В якості основи для системи моніторингу «розумна фарба» набагато ефективніша, ніж звичайні інспекції і ще з однієї причини. Справа в тому, що навіть найуважніший інспектор оглядає уважно лише ключові елементи конструкції і фізично не може охопити всю поверхню. Фарба ж зможе тримати під контролем все і безперервно.

За словами творців, таке покриття має ще й «цементуючі властивостями», утримуючись на поверхні настільки міцно, що його можна використовувати в найекстремальніших умовах. Саме сажа відповідальна за ці скріплюючі властивості, тоді як нанотрубки забезпечують проведення струму.