Стартап від Alphabet X використовує енергію землі для обігріву та охолодження будинків

У підрозділі холдингу Alphabet, лабораторії X (раніше Google X), зародилися такі відомі проекти як безпілотний автомобіль (тепер окрема компанія Waymo), Google Glass, повітряні інтернет-кулі Project Loon, енергетичні змії Makani і сервіс з доставки дронами Project Wing. У серпні через X в незалежну компанію виділили проект Dandelion. Його розробки дозволяють за допомогою геотермальної енергії землі опалювати будинки взимку і охолоджувати влітку.

Технологія Dandelion полягає в бурінні свердловин глибиною 100-150 метрів. На цьому рівні температура землі постійно тримається на рівні близько 10 ° C. У дві свердловини опускаються пластикові U-подібні труби. Через них насос на поверхні прокачує воду, котра збирає тепло надр взимку і прохолоду влітку. Тепловий насос конвертує енергію в тепле або холодне повітря в приміщенні і може нагрівати воду.

Подібна технологія не нова, але цінник на такі системи в США становить від $ 40 000 до $ 100 000. Команда Dendelion за два роки роботи в лабораторії X змогла знизити ціну на половину і прискорити її установку в три рази. Зрештою, і це не межа, адже на сайті https://unigy.org.ua/ можна ще дешевше замовити ефективні теплові насоси.

Зазвичай для буріння «теплових» свердловин використовують громіздке дороге обладнання для копання криниць на глибину понад 300 метрів. Стартап зміг створити легку систему, здатну бурити глибокі свердловини шириною в кілька дюймів з невеликою кількістю відходів. Вона дозволила зменшити час установки труб з 3-4 днів до менш ніж одного. Вартість обладнання вдалося скоротити з $ 10 000 до вдвічі меншої суми.

Dendelion також переглянув модель оплати за установку теплової системи. Стартап не стягує початковий внесок, який в разі аналогічних старих рішень становив десятки тисяч доларів. Замість цього клієнти платять щомісяця менше $ 200.

Компанія оцінює, що її система вартістю $ 20 000 окупає себе протягом 10 років (теплові насоси служать 25 років, а інша система - стільки ж, скільки і будинок). За розрахунками Dendelion, домовласники в штаті Нью-Йорк, що використовують газ або мазут, за 20 років зекономлять від $ 35 000 до $ 63 000 і допоможуть запобігти більш ніж 100 тонн викидів СО2.

Стартап вже працює в 11 округах Нью-Йорка, де опалення за рахунок спалювання вуглеводнів особливо дороговартісне. Надалі компанія планує працювати в районах США з найбільш високими рахунками за опалення або кондиціонування. В цілому, система Dandelion буде вигідна в місцевостях з резкоконтінентальний кліматом, де влітку спостерігаються високі температури, а взимку низькі.