Вибираємо електропроводку для квартири

Головним елементом будь-якої домашньої електромережі є кабель. Саме завдяки йому можна підводити електричний струм до будь-якого місця будинку або квартири. По суті справи цей компонент електромережі не можна замінити нічим. Більш того він може застосовуватися в будь-яких типах приміщень.

Перед тим, як розглядати, який кабель для проводки в будинку є найкращим, ми звернемо увагу на деякі його різновиди. Отже, його поділяють на види залежно від елементів, з яких він складається. Будь-який електрокабель складається з струмопровідної жили, і ізоляції.

Що стосується жили, то вона може бути суцільною, або ж являє собою велику кількість тонких дротів.

Для виготовлення дроту використовують як мідь, так і алюміній. Варто зазначити, що алюмінієві кабелі не підходять для створення добротної проводки в квартирі або будинку. Причиною цього є те, що алюміній має менший рівень електропровідності, швидше окислюється і ламається на згинах.

Що ж означає маркування кабелів?

Думаю, що не буде зайвим розглянути те, що означають букви в маркуванні електрокабелів для проводки. Це допоможе вам зорієнтуватися при виборі потрібного кабелю, оскільки ви будете знати, чим відрізняється ВВГ від СРГ.

Маркування представлена ​​трьома буквами. Перша позначає тип матеріалу, який використовувався для створення верхнього ізоляційного шару. Вона може бути такою:

В - ізоляційний шар зроблений з ПВХ;

П - ізоляційний шар є поліетиленовим;

Пс - шар зроблений з самозагасаючого поліетилену;

Пв - ізоляційний шар зроблений з вулканізованого поліетилену;

Н - зовнішня оболонка є найритовою;

З - ізоляційний шар зроблений зі свинцю.

Перелік матеріалів, з яких роблять ізоляційний шар самої жили, значно коротший. Виробники використовують або ПВХ-пластикат (П), або гуму (Р). Третя буква представлена або Г (неброньований кабель), або Б (броньований).

Також зустрічається кабель АВРГ. В цьому випадку буква «А» позначає те, що жили зроблені з алюмінію. Якщо цієї букви немає, то дріт мідний.

Поради щодо вибору

На кінець, хочеться сказати про те, як вибрати кабель належної якості і не потрапити в пастку недобросовісних виробників. В першу чергу потрібно звертати увагу на наявність маркування. На кабелі для прокладки проводки повинні вказуватися марка, назва виробника, згідно з технічними умовами або ГОСТу. Марка і розмір перетину повинні повторюватися по всій довжині зовнішньої оболонки. Якщо цих даних немає, можете не сумніватися в його низькій якість. Такий кабель - відверта підробка!

Гучним дзвоником неякісного кабелю повинна бути низька ціна. Вона є заниженою через те, що виробник використовував меншу кількість ізолюючих матеріалів і зробив менший перетин.

Такий підхід також можна застосовувати і до кращих маркок електрокабелів, які використовуються для проводки. Тут треба звертати увагу на виробника. Так, якщо він з Китаю, то слід очікувати, що він вже заощадив на матеріалах.

При цьому китайські виробники використовують ще один підхід: замість мідних провідників вони вставляють обміднені алюмінієві дроти. На вигляд вони абсолютно однакові, але робочі характеристики різні.

К такому важному делу, как проведение электромонтажных работ стоит отнестись со всей серйозностью, и доверить его только опытным добросовестным специалистам. Посмотрите здесь о деятельности компании «Макском СПб», замена электропроводки, установка распределительных щитков, выключатлей, розеток и другие аналогичные работы сдесь выполняют качественно, в четко согласованные сроки и без лишних переплат!