Знижка з дисконтом: наскільки вигідні послуги сайтів-купонаторів

Сервіси з продажу купонів, або купонатори, пропонують знижки на товари і послуги розміром до 100%. Які підводні камені існують в цих пропозиціях і як їх обійти споживачеві?

Сайти-купонатори, які торгують знижками на товари і послуги від компаній-партнерів, почали з’являтися в Україні ще в 2010 році на хвилі успіху американського купонного стартапу Groupon - його засновник Енді Мейсон заробив перший мільярд доларів через два роки після запуску компанії. Купонатори збирають тисячі знижкових пропозицій від різних постачальників послуг - від продуктових магазинів до туристичних агентств, а потім продають їх своїм користувачам. Відвідувач такого сайту може вибрати пропозицію, що цікавить, оплатити купон банківською картою, роздрукувати його на принтері і пред’явити продавцю товару або послуги для отримання знижки. Її розмір найчастіше становить 50-90%.

За даними галузевого дослідження Coupon Intelligence Report, проведеного маркетинговою компанією Valassis на початку 2017 року, до 90% американців користуються купонними сервісами. При цьому серед представників покоління мілленіалів (ті, хто народився в 1982-1998 роки) частка покупців купонів складає 94%, серед покоління X (народжені в 1965-1981 роках) - 90%. Аналогічних даних по Україні наразі немає, проте за останні кілька років кількість сервісів-Купонатор в країні скоротилося вдвічі.

Що пропонують купонатори?

На багатьох сайтах доступні знижки на харчування в ресторанах, стоматологію, інтернет-магазини, салони краси і освітні курси в діапазоні 30-95%. Вартість купонів варіюється від сотні до декількох тисяч грн. Пропонуються як платні, так і безкоштовні купони на знижки до 100%, причому представлені не тільки салони краси, ресторани і готелі, а й великі бренди.

Користувачеві, правда, не варто спокушатися занадто високими знижками або безкоштовними купонами на них. За словами засновника купонного сервісу Woodkarta Олексія Кушнірюк, на ринку працює безліч компаній, орієнтованих на продаж своїх товарів і послуг через знижкові портали. Вони спочатку завищують ціни на сайтах-купонаторах, але при цьому пропонують великі знижки (до 90%) в обмін на купон. Такі компанії, як правило, розміщують свої дисконтні акції одночасно на декількох купонаторах, залучаючи таким чином хороший трафік і заробляючи гроші за рахунок великої кількості продажів.

Традиційна схема роботи купонаторів, згідно з якою користувач оплачує на сайті купон, що дає знижку від 50%, також містить підводні камені. Фінансові експерти відзначають, що реальна економія завжди буде меншою заявленої, оскільки частину знижки користувач купона вже сплатив.

Крім того, важливі умови знижкових акцій нерідко прописуються дрібним шрифтом, що призводить до конфузу під час обміну купона на товар. Наприклад, з’ясовується, що знижка діє не у всіх магазинах з мережі, або під акцію в ресторані може не потрапити алкоголь.

Чи варто користуватися?

Відмовлятися від економії за допомогою купонів, втім, не варто: грамотний підхід до вибору знижок акції дійсно може принести покупцеві відчутну вигоду. Експерти рекомендують уважно вивчати опис знижок акції, щоб переконатися у відсутності «прихованих умов». За словами фахівців, найменш ризикований спосіб застосування купонатора - купувати знижки на нові продукти, які недавно вийшли на ринок. Компанія розміщує такі пропозиції в рамках маркетингових акцій, розраховуючи на рекламний ефект від них, а зовсім не на отримання швидких грошей.

Якщо ж акція повторюється, потрібно розуміти, що компанія буде якимось способом компенсувати «випадаючі» доходи. Це стосується і звичайних розпродажів, і традиційних акцій на кшталт «чорної п’ятниці».

Генеральний директор компанії «Персональний радник» Наталія Смирнова визнає, що сама нерідко користується послугами купонаторів. «Якщо мова йде про завідомо дорогі косметичні процедури в перевіреному медичному закладі, то знижку на таку послугу придбати через купонатор варто», - переконана фінансовий консультант. На її думку, одна з основних небезпек, пов’язаних з подібними сервісами, - це розвиток залежності від знижкових акцій.

«Я знаю багатьох людей, які витрачають гроші на купони, набуваючи те, що їм зовсім не потрібно. Купонатори активно промотують знижки, висилають клієнтам по 100 нових пропозицій в день, використовують опцію «Візьми зараз». Здійснюючи імпульсивні покупки, люди не економлять, а витрачають в рази більше», - пояснює Смирнова.

Ще одним мінусом купонатора експерт вважає обмежену пропозицію на цьому ринку. Купити машину або квартиру по купону не можна, тому що в цьому випадку мова йде про продукт зі свідомо високою собівартістю.

«Якщо собівартість товару або послуги невисока, то варто дізнатися про продукт, а також постаратися перевірити, як діє фірма. Якщо основний потік клієнтів проходить через купонатор, то, швидше за все, ціни на цей продукт завищені і сенсу в такій покупці немає», - говорить експерт.

Умному человеку – грамотный шоппинг! Именно сейчас Дом Скидок предлагает выгодные купоны на целый ряд товаров и услуг. Экономьте до 80% на приобретение качественных косметических средств и процедур, продуктов питания, товаров для дома, посещение языковых курсов, развлекательных мероприятий и многое другое.