Оформлення дозволу на проживання в Україні: що необхідно знати

Сьогодні багато іноземців замислюються про те, щоб пов'язати своє подальше життя і кар'єру з Україною. Це і не дивно, адже наша країна є молодою перспективною європейською державою, в якій можна успішно реалізувати свої бізнес-ідеї, а також попрацювати над поліпшенням її економічного і політичного благополуччя.

Ви проживаєте в Україні, і вже давно замислюєтеся про те, щоб отримати тут вид на проживання? Це правильне рішення, однак, до нього необхідно підійти дуже відповідально, щоб уникнути «підводних каменів», з якими Ви обов’язково зіткнетеся під час оформлення бажаного документа. Про особливості оформлення, терміни, необхідні документи і умови можна дізнатися тут http://axiom.org.ua/ls-09-0.html, ми ж у цій статті виділимо категорії людей, що можуть претендувати на цей статус.

Групи іноземців, які можуть оформити ПМЖ

Перша група - іноземці, які отримують ПМЖ за квотою від держави. У цю групу входять:

- Іноземні інвестори. У цьому випадку, вони повинні обов’язково надати довідку про реєстрацію інвестицій на суму не менше $ 100 000.

- Висококваліфіковані фахівці.

- Діячі науки і мистецтва.

- Іноземці, які мають родичів-українців.

- Біженці, які живуть в Україні від 3-х років.

- Жертви маніпуляцій торговців людьми, також живуть в Україні від 3-х років.

- Колишні громадяни України, які прийшли на зміну громадянства.

ВАЖЛИВО: Вам варто пам’ятати, що кількість видаваних дозволів на ПМЖ для іноземців вищевказаної групи, досить обмежена. Так, в 2016-му році українські чиновники змогли надати ПМЖ 4586 іноземцям, а в цьому році 3963 людини мають таке право.

Правда, ці обмеження не діють на інвесторів, які вирішили вкласти свої кошти в розвиток української економіки. Але, коли справа стосується інвестування, багато іноземних громадян роблять одні й ті ж помилки. Наприклад, купуючи квартиру або іншу нерухомість за 100 тисяч доларів, вони вважають, що це інвестиція, але це всього лише покупка. Квартира або будинок, придбані Вами, ніяк не впливають на розвиток економіки держави. Якщо ж Ви вкладаєте гроші у власний бізнес, і платите з нього податки в державну казну, то це вже вважається інвестуванням.

Друга група - іноземці, які мають право отримати посвідку на проживання без квоти. У цю групу входять:

- Іноземці, у яких в Україні живуть хворі родичі-українці, і вони здійснюють за ними опіку.

- Іноземці зі свідоцтвом про народження, або іншим документом, що підтверджує, що вони народилися на території України.

- Іноземці, котрі більше двох років проживають в офіційному шлюбі з українцем чи українкою.

Хороша новина - для іноземців, які входять до другої групи, немає особливих обмежень в оформленні ПМЖ. Якщо Ви виявили себе в цій групі, не потрібно рано радіти. Це тільки початок тернистого шляху під назвою «Оформлення посвідки на проживання». Вам варто морально і фізично підготуватися до бюрократичних перешкод, які обов’язково виникнуть, коли Ви повністю поринете в цей процес.

Запам’ятайте! МСУ може розглядати Вашу справу протягом цілого року, перш ніж надати рішення на видачу Вам ПМЖ.