Як перевірити якість світлодіодної лампочки

Світлодіодні лампи, які зараз повсюдно заміняють традиційні лампи розжарювання, коштують недешево. Причому різниця між якісною і не якісною лампою в ціні може бути зовсім невеликою. Як же не помилитися при виборі і купити таку лампочку, яка не шкодитиме очам і прослужить досить тривалий термін? Є кілька правил при виборі і при перевірці, дотримуючись яких, можна взяти те, що потрібно.

При виборі лампи в магазині необхідно звернути увагу, перш за все на упаковку. Порівнюючи дані, які вказані на коробці, можна зробити попередні висновки про чесність виробника і, частково - про якість LED лампи. Відразу зазначимо, що купляючи PowerLux LED люстри ви можете бути впевнені у їх абсолютній якості, втім у інших випадках слід перестрахуватись.

На що дивитися в першу чергу? Зверніть увагу на потужність лампи у ватах і на потужність, що дорівнює аналогічній їй лампі розжарювання за версією виробника. А потім робимо невелику перевірку, використовуючи співвідношення потужностей. В загальному, лампочці розжарювання 25 Вт відповідає світлодіодний аналог 3 Вт, 40 Вт - 5 Вт,  60 Вт - 8 Вт, 100 Вт - 14 Вт, 150 Вт - 22 Вт.  Тобто, наприклад, якщо вам продали 8-ми ватну лампу, на якій написано, що її еквівалент 80 ват звичайної лампи розжарювання, то зрозуміло, що вас трохи обманюють. Насправді потужність такої лампи можна порівняти з 60-ватної звичайною лампочкою.

Друге, на що необхідно звернути увагу - наявність гарантії. На світлодіодні лампи повинна йти гарантія від двох років і вище. Річна гарантія дає підставу запідозрити, що така світлодіодна лампа може пропрацювати недовго, і вийде з ладу задовго до своїх 25-30 тисяч годин роботи.

Можна перевірити вашу покупку ще двома способами. Але спершу трохи теорії. Змінний струм, який живить всі наші електроприлади в домашній мережі, має частоту 50 Гц. Це означає, що всі наші лампи розжарювання включаються і вимикаються з цієї періодичністю, тобто мерехтять. Але, в силу інертності спіралі розжарювання, вона не встигає повністю охолонути, і ці мерехтіння практично непомітні.

Світлодіод же, включається миттєво і так само миттєво вимикається. І, хоча ми не помічаємо ці включення-виключення, але такі мерехтіння чинять негативний вплив на наші очі. Що б цього не було, і що б світлодіод служив довше, в LED-лампах встановлюються спеціальні електричні схеми. Така внутрішня схема світлодіодної лампи, яка управляє елементами, називається драйвером.

Реалізовано цей драйвер в різних світлодіодних лампах по-різному - використовуються різні елементи, їх кількість і схеми підключення. Виробник, який захотів заощадити і здешевити свій виріб, ставить простий драйвер, який не забезпечує всіх вимог до такого виду ламп.

Перевірка драйвера не вимагає від нас ні еталонів, ні якихось особливих навичок. Її можна зробити за допомогою вашого смартфона. Включаємо камеру гаджета в режим фотозйомки і направляємо на включену світлодіодну лампу, поступово наближаючи зіницю камери до «об’єкту». У певний момент, якщо лампа не якісна чи дешева, ви побачите на екрані часте мерехтіння картинки.

Людське око, в силу своєї інертності, як було сказано вище, не помічає цього мерехтіння, але воно буде шкідливо для зору, якщо досить довго перебуває при такому освітленні.

Як виглядає мерехтіння або пульсація неякісної світлодіодної лампи, можна подивитися на прикладі відео