В Австралії побудували будинок, який споживає енергії на $ 3 на рік

Будинок, створений за стандартними будівельними технологіями із застосуванням доступних матеріалів, здатний акумулювати сонячне світло днем ​​і обігрівати цим теплом приміщення вночі. Коштує суперсучасний будинок $ 386 400 і відкритий для всіх потенційних покупців, повідомляє видання New Atlas.

Дві фірми з Мельбурна, The Sociable Weaver і Clare Cousin Architects, об’єднали свої зусилля і створили 10-зірковий (за рейтингом енергозберігаючих технологій) вуглецево-позитивний будинок. Будівля була побудована за принципом безвідходного виробництва і сконструйована таким чином, щоб її “вуглецевий слід” був мінімальним. Архітектори чекають, що будинок буде економити 203 кг вуглецю на кожного, хто живе в ньому щорічно. До речі, і у нас є цінний досвід енергоефективного будівництва, як приклад - компанія Дельтахауз, що пропонує комфортні якісні збірні будинки різних розмірів, конфігурації і цільового призначення.

Будинок площею 160 кв. метрів працює на сталій енергії, але при цьому досить добротний, функціональний і виглядає дуже сучасно. Його зводили із застосуванням стандартних будівельних технологій, але з мінімальною кількістю відходів: робочі вивезли всього три мішки сміття. Принцип «безвідходного виробництва» діяв і в тому, щоб домовитися з постачальниками про мінімальну упаковку для будматеріалів. Решта відходів були використані повторно або перероблені. Наприклад, осколками штукатурної плитки прикрасили садову клумбу.

«Ми спеціально використовували доступні технології, які давно присутні на ринку. Нам не хотілося створювати будинок по дорогій і складній системі з новітніми матеріалами, про які більшість забудовників навіть ніколи не чули», - розповів представник компанії The Sociable Weaver Нет Вудс.

Будинок облицьований деревиною твердих порід, а його підлоги зроблені з полірованого промислового бетону з плитковою ізоляцією. Дах з сонячними батареями потужністю 5 kW виконано в формі крил метелика. Тому в будинку дуже високі стелі, завдяки яким в кімнати надходить багато сонячного світла.

«Світло, поступаючи крізь величезні вікна північного крила будинку, збирається в термальну пастку, яка акумулює тепло вдень і вивільняє його вночі. Для цього ми використовували нову ізоляційну технологію, яка називається bio-Phase Change Material (bioPCM). Вона вмонтована в стіни і стелі і може накопичувати і звільняти тепло. Завдяки цьому навіть в холодні зимові дні в будинку буде досить тепло, без додаткового обігріву», - пояснив Вудс.

Крім того, встановлена ​​система наскрізної вентиляції, щоб можна було охолоджувати або нагрівати будинок. Ще є система підігріву води, вікна з подвійним склінням, світлодіодне освітлення, 10000-літрова цистерна для збору дощової води і меблі, створені без використання токсичних матеріалів. З огляду на все це, господарі будуть платити за комунальні послуги приблизно три австралійських долара в рік.

Також в будинку є величезна сучасна кухня, їдальня, спальні і ванні кімнати. Для дизайну інтер’єру архітектори використовували австралійські будматеріали, включаючи дерев’яні меблі з відновленої деревини, органічні бавовняні матраци та постільну білизну, нетоксичні миючі засоби, які очищають повітря кімнатні рослини і бамбукові зубні щітки.

10-зірковий будинок коштує $ 386 400 і відкритий для всіх потенційних покупців. Творці цього проекту хочуть, щоб їх ідеєю надихнулися забудовники по всій Австралії і поставили б виробництво таких екологічних будинків на потік.