Японські медики придумали «пластир» для серця

Дослідники витягли у пацієнтів з серцевою недостатністю стовбурові клітини з поверхні стегна, а потім створили індивідуальні патчі, які допомагають боротися з хворобою.

Сьогодні в Україні від серцевої недостатності страждає майже 2 мільйона чоловік. Хвороба виникає, коли серце стає занадто слабким, щоб ефективно перекачувати кров по всьому тілу. Організму стає важче справлятися з фізичним навантаженням: людині складно одягнутися, поїсти і навіть встати з ліжка. Лікування серцевої недостатності включає в себе різні препарати і трансплантати, але статистика все ще гнітюча: до 40% хворих помирають протягом року після встановлення діагнозу.

У свою чергу японські дослідники всерйоз зайнялися боротьбою з цією хворобою і створили ... «пластир» для серця. Спеціальний м’який патч розроблений зі стовбурових клітин м’язи стегна пацієнта. Його потрібно «приклеїти» до поверхні серця, де знаходяться пошкоджені ділянки - таким чином, він допоможе серцевої тканини краще працювати.

Випробувавши «пластир» на щурах і довівши, що технологія працює, команда дослідників з університету Осака вибрала 27 пацієнтів з серцевою недостатністю, у яких спостерігалися проблеми з фізичною діяльністю і яким не допомагало лікування.

Під час випробування дослідники витягли у кожного пацієнта стовбурові клітини з чотириголового м’яза стегна, а потім створили індивідуальні пластирі розміром близько 4-х сантиметрів. Патчі наклали на поверхню лівого шлуночка серця.

Експеримент показав, що стовбурові клітини можуть діяти як «відновник» пошкоджених тканин, стимулюючи регенерацію клітин крові і кровоносних судин. Імплантовані клітини виділяли природні хімічні речовини, які допомагали «старій» тканині працювати краще. Після операції у пацієнтів не спостерігалося ускладнень. Більш того, через рік після введення пластиру учасникам експерименту стало легше виконувати фізичні вправи.

Автори дослідження вважають, що їх розробка може стати альтернативою вже існуючим методам лікування серцевої недостатності. Щоб підтвердити ефективність серцевого «пластиру», японські медики проводитимуть більші клінічні випробування.

Пропонуємо ефективний сервіс http://doc.ua, за допомогою якого можна швидко знайти у Києві лікаря потрібної спеціалізації, записатись в режимі онлайн до нього на прийом, або викликати на дім.