Spark of Life - живий світильник, якому не потрібна електрика

Дизайнер з Голландії Тереза ​​ван Донген (Teresa van Dongen) сконструювала світлодіодний підвісний світильник, де в якості освітлювального елементу виступають живі організми, які потребують регулярної підгодівлі.

Ван Донген тривалий час досліджувала біолюмінесценцію бактерій і технологічні можливості їх застосування для освітлення просторів. В результаті цих досліджень і народився новий світильник, названий автором Spark of Life - в перекладі з англійської буквально «життєва іскра».

Перший у своєму роді світильник Spark of Life випромінює досить слабке світло, але такого світла буде достатньо для використання його в якості нічника. Такий світильник можна буде підвісити абсолютно в будь-якому місці квартири, адже для його роботи немає необхідності підключати пристрій до джерела живлення або домашньої електромережі. Замість електрики світильник, вірніше, його електрохімічні активні бактерії, споживають воду, сіль і вітаміни.

В процесі очищення проточної води бактерії, які укладені в чотирьох відділеннях плафона Spark of Life, постійно випромінюють слабкий електричний струм. Цей струм потрапляє на електрод, який направляє енергію до світлодіодів, розташованим в центрі світильника. Таким чином світло стає яскравішим.

«Живі організми самі створюють світло», - каже ван Донген, - «вам доведеться підгодовувати і піклуватися про маленьких живих організмах, але це дуже навіть реально. Кожні два тижні ви просто додаєте чайну ложку сіль оцтової кислоти в рідину, яка заповнює світильник.»

Також раз на кілька місяців резервуари світильника потрібно буде чистити і промивати проточною водою, причому під час цієї чистки бактерії залишаться всередині електрода до тих пір, поки плафон не буде прикріплений на місце. Таким чином, світильник Spark of Life може працювати 24 години 7 днів на тиждень без будь-якого зовнішнього джерела електроенергії.

Це вже не перший реалізований Терезою ван Донген біолюмінесцентний світильник: не так давно вона продемонструвала світу світильник з блакитним світінням бактерій, типових для організму восьминога. Дизайнер, яка вивчала біологію, перш ніж пройти навчання в Дизайн-академії Ейндховена, планує розвивати проект Spark of Life і робити його більш зручним для використання простими людьми. Зокрема, вона виявила, що бактерії працюють більш ефективно, якщо до кожного електроду прикріплюються більше світлодіодів: є можливість збільшити випромінюваний світловий потік.

Современный светильник должен совмещать в себе высокую надежность, безупречную функциональность и изысканную эстетику. Всем этим требованиям в полной мере соответствуют  качественные осветительные приборы, предлагаемые магазином напольных светильников DNK From Ua. Здесь вы найдете замечательные дизайнерские модели на любой вкус и достаток, выполненные из безопасных материалов, с применением наиновейших технологий.