Кілька порад, як вибрати надійний і економний бойлер

В умовах нестабільної подачі гарячої води вибір бойлера став важливим завданням для власників квартир. У приватному будинку це часто єдина можливість забезпечити сантехнічні вузли потрібним ресурсом. Варто правильно підійти до підбору цього обігрівача, щоб потім не переплачувати за його заміну.

Визначтеся з об’ємом

Однією з найважливіших характеристик бойлера є його об’єм. Залежно від того, скільки людей живуть в будинку або квартирі, фахівці дають наступні рекомендації по вибору:

- до 10 літрів - такі “малюки” встановлюються на кухні і використовуються для миття посуду;

- 30 літрів - кращий варіант для холостяка або резервний варіант в квартирах, де гаряча вода пропадає рідко. Після того як одна людина помиється, потрібно чекати від 30 до 60 хвилин, поки вода нагріється знову. Деякі, правда, примудряються розтягнути запас на двох, але зізнаються, що в моменти, коли миляться, вимикають воду;

- від 50 до 80 літрів - такого обсягу зазвичай вистачає для сім’ї з 4-6 чоловік, якщо не брати до уваги ванну, а користуватися тільки душем і використовувати гарячу воду для миття посуду:

- все, що більше - підійде для сімей, які постійно приймають ванну і мають велику витрату води.

Отож, з цим зрозуміло, і тепер можете сміливо тут https://teplovik.net/boylery-elektricheskie вибирати якісний бойлер потрібного об’єму і інших характеристик.

Вертикальний чи горизонтальний?

У зв’язку з дефіцитом місця в санвузлах деякі вважають за краще брати бойлер горизонтального типу. Якщо розмістити його під стелею, то можна непогано заощадити на функціональному просторі. Однак такі водонагрівачі зазвичай коштують дорожче. Пояснюється це більш складною конструкцією водонагрівача, ніж в стандартному вертикальному бойлері, який нагадує старий електрочайник з нагрівальним елементом у вигляді спіралі.

Вертикальні моделі гріють воду знизу, і за законами фізики вона піднімається вгору, у горизонтальних моделей потрібно робити великі за площею нагрівачі, щоб забезпечити той же ефект.

На ціну впливає і форма бойлера. Найдешевші - циліндричні через простоту виготовлення. Трохи дорожчі - овальні або slim-моделі. Вони займають менше місця. І, нарешті, найдорожче обходяться прямокутні бойлери.

Розбираємося в нагрівачах і їх кількості

“Серцем” кожного бойлера є трубчастий електронагрівач, або, як всі його називають, тен. Вони бувають сухі і мокрі. Мокрий - це звичний трубчастий нагрівач, який безпосередньо контактує з водою. Він менш довговічний, ніж сухий, але і коштує недорого.

Сухі тени конструктивно відрізняються від мокрих. Вони розташовуються в спеціальних колбах і не контактують з водою безпосередньо. Природно, вони більш довговічні, але і коштують такі моделі дорожче. Зазвичай їх рекомендують застосовувати в тих випадках, коли вода містить багато солей і швидко виводить мокрі тени з ладу.

Також відрізняються моделі і за кількістю тенів. В деякі бойлери ставлять по два нагріваючих елементи. Як кажуть виробники, це потрібно в ситуаціях, коли є проблеми з використанням значної потужності електрики. Тобто, припустимо, у вас одночасно працюють пральна машина, пилосос і обігрівач. Включення ще одного потужного споживача може привести до відключення захисного автомата. У таких випадках, щоб не вибивало пробки, можна увімкнути котел на економний режим, коли працює один тен. Вода буде грітися повільно, але і захист від перевантажень не спрацьовуватиме. А коли інші споживачі будуть вимкнені і з’явиться можливість використовувати велику електричну потужність, то включають обидва тена, і вони швидко нагрівають воду до потрібної температури.

Як правило, бойлер не вимагає наявності окремої лінії підключення до електрики, оскільки більшість моделей мають потужність нагрівача від 1,5 до 2 КВт * год, що порівнянно зі звичайним побутовим чайником. Але якщо у вас стара проводка і всі побутові прилади підключені послідовно, можливо, вам доведеться запрошувати електрика і міняти її або ж тягнути до водонагрівача окрему лінію.

Вибираємо економну модель

Наступне питання, яке задають споживачі, стосується економії електрики. Адже кожен з нас хоче платити менше, а отримувати більше. Як кажуть виробники, всі нагрівальні елементи мають ККД близько 100%. Тобто майже вся електрична енергія перетворюється на теплову. Більше значення мають термоізоляційні якості бака. Тобто чим краще він працює як термос, тим повільніше буде остигати рідина. Але і ціна на бойлери з великим об’ємом більша. За даними популярних магазинів вартість болера понад 120 л. стартує від 3000 гривень, а вартість бойлерів менше 50 л. - від 1500 гривень.

Виробники кажуть, що чим більший за обсягом бойлер, тим краще він утеплений. Крім того, в моделях прямокутної форми, як правило, використовується більше утеплювача. Але добре утеплений бойлер має сенс купувати, якщо ви гріє воду вночі щодо економного тарифом, а потім весь день ця вода витрачається поступово.