Рольставні: різновиди та аспекти вірного вибору

Рольставні, ролети, ролетні системи - всі ці терміни застосовні до захисних конструкцій для вікон, дверей і навіть воріт. Особливістю ролетних систем вважається їх конструкція, основна частина якої - полотно, яке при згортанні утворює рулон або «roll» англійською. Ролети прекрасно захищають приміщення не тільки від несанкціонованого проникнення і сторонніх поглядів, але і від зовнішніх факторів, наприклад, впливу погоди, шуму, сонячного світла.

Перед тим, як вкласти власні гроші в ці пристрої, будь-яка розсудлива людина хоче розібратися в нюансах. Тим більше, що пропозицій вистачає з надлишком.

Здійснити правильний вибір рольставен при покупці допомагають кілька основних моментів, на які слід звернути особливу увагу.

Тип профілю

Тип профілю полотна є найбільш важливим фактором для визначення захисних властивостей рольставней:

- Антивандальні профілі відрізняються максимальною міцністю. Для їх виготовлення використовується профіль підвищеної товщини.

- Пінозаповнені профілі мають більш високі тепло- і шумоізоляційні характеристики. Їх краще встановлювати в віконних отворах, якщо з вулиці в будинок постійно лунають гучні сторонні звуки.

- Перфоровані профілі не забезпечують захист від сонця і сторонніх шумів. Вони призначені для установки на вітринах магазинів для залучення уваги покупців.

Стійкість до вітрових навантажень

Окремим важливим фактором для вибору профілю ролетних систем є його стійкість до вітрових навантажень.

Існує спеціальна карта вітрових навантажень. Вона складена на підставі багаторічних спостережень учених за погодою в різних регіонах. На карті графічно показані ділянки з різним вітровим тиском. Всі типи профілів проходять випробування на заводі по здатності протистояти вітровим навантаженням. Чим вище вітрове навантаження в регіоні, тим менша ширина конкретного типу профілю допускається при установці системи.

Система управління

Вибір системи управління ролетами залежить в першу чергу від потреби людини в комфорті і її фінансових можливостях.

Автоматичний привід - це тип управління для найбільш забезпечених клієнтів, які вважають за краще використовувати рольставні з максимальною зручністю. Сучасні автоматизовані системи можуть одночасно відкривати і закривати десятки вікон по сигналу з пульта управління. Також автоматичний привід вельми популярний для великогабаритних рулонних воріт. На таких конструкціях вручну піднімати полотно важко.

Ручне управління ролетами може проводитися за допомогою стрічки, шнура або троса. Головний плюс ручного приводу ролставні - дешевизна. Широко використовується на одиночних дверних і віконних отворах. 

До речі, по посиланню рольставни ви зможете вигідно придбати як автоматичні, так і ручні варіанти від компанії «Домострой».

Система замикання

Щоб ролетних система забезпечувала надійний захист від злому, необхідно встановити систему замикання. Це може бути:

- Верхня ригельна блокада. Встановлюється всередині захисного короба. Кожен елемент блокади розміщується на відстані 50 см один від одного. Забезпечує максимальний захист для автоматичного приводу.

- Замок ригеля в нижній планці. Ідеально підходить для систем з пружинно-інерційним механізмом. Є дуже простим і ефективним способом захисту від злому.

- Ручні бічні засувки. Фіксують полотно в закритому стані. Користуються великою популярністю у покупців через низьку вартість. Використовуються разом з карданним механізмом.

- Замковий вимикач. Монтується одночасно з електромотором. Можлива установка зовні будівлі і всередині приміщення.