Інтернет-знайомства роблять суспільство більш толерантними, а сім’ї міцнішими

Дослідники прийшли до висновку, що інтернет-знайомства стирають расові та соціальні бар'єри, а також допомагають побудувати більш міцні сім'ї, пише видання Technology Review.

Перший сайт знайомств Match.com з’явився в 1995 році. По-справжньому популярними онлайн-знайомства стали на початку «нульових», завдяки OKCupid і схожим майданчикам, таким як ebiteua.com. А зараз з’явилися результати першого дослідження, які підтверджують, що інтернет-знайомства впливають не тільки на відносини між статями, а й на структуру суспільства.

«Мало хто закохується в однокласника або в сусідку. А ось знайомства на весіллі друзів, навпаки, дуже часто закінчуються ще одним весіллям», - розповів один з авторів дослідження, співробітник Університету Ессекса (Велика Британія) Хосе Ортега. Крім того, опитування протягом багатьох років показували, що люди знаходять своїх майбутніх партнерів в барах, університетах, на роботі, через друзів батьків і навіть в церкві. Тобто, коло потенційних знайомств так чи інакше було обмежене соціальним статусом і місцем проживання.

Онлайн-побачення повністю змінили цю систему. Тепер це другий за популярністю спосіб знайомства для гетеросексуальних пар і головний - для гомосексуальних. В інтернеті перетинаються люди з усіх соціальних груп і прошарків. Ті, хто раніше навіть не могли опинитися на одній вулиці, тепер можуть познайомитися і одружитися.

Особливо вчених зацікавило, як онлайн-знайомства впливають на міжрасові шлюби. З кожним роком питання дискримінації стає все менш актуальним, але люди з різним кольором шкіри в США і Західній Європі як і раніше вважають за краще різне коло спілкування. Тому дослідники вирішили створити соціальну мережу, в якій зібрали чоловіків і жінок різних рас і розподілили списки «друзів» у випадковому порядку.
Учасникам експерименту запропонували вибрати потенційних партнерів протилежної статі, але з однією умовою: вибирати тільки з «друзів» і «друзів друзів». Рівень міжрасових «шлюбів» за результатами цього експерименту виявився очікувано низьким. Але варто було дослідникам розширити можливість вибору за випадковим принципом, як кількість міжрасових і міжетнічних «шлюбів» зросла в кілька разів. Вчені порівняли результати експерименту з офіційною статистикою, яка підтвердила, що в 1995 році (коли з’явився Match.com) кількість міжрасових шлюбів різко збільшилася.

Черговий стрибок стався на початку 2000-х (OKCupid), і третя хвиля настала в 2012 (Tinder). Невідомо, чи дійсно додатки для онлайн-знайомств послужили тому причиною, але простежується явна кореляція.

Виходить, інтернет-знайомства можуть зламати всі соціальні та расові бар’єри, давши людям можливість знайомитися і пізнавати один одного без прив’язки до оточення, стереотипів і звичного способу проведення часу.