Розумна подушка Darma простежить за поставою офісних працівників

Всезнаюча статистика говорить, що в середньому офісні працівники проводять в сидячому положенні більше 9 годин щодня. Один з візіонерів Кремнієвої долини, Нілофер Мерчант, влучно висловився з цього приводу: «Сидіння - це куріння наших днів». Таке проведення часу досить негативно позначається на здоров'ї, призводячи до проблем опорно-рухового апарату і збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань та ожиріння. Проект Darma якраз вирішує завдання профілактики шкідливих наслідків сидячої офісної роботи.

Darma, названий на честь засновника дзен-буддизму Бодхідхарми - це «електричний стілець», точніше, електронна подушка на сидінні. Ні, вона не б’є струмом ледачих офісних клерків (як би не мріяли про це деякі начальники!). Darma вимірює розподіл тиску по площі сидіння, частоту серцевих скорочень і частоту дихання, і виходячи з цих даних спеціальне програмне забезпечення дає рекомендації щодо правильної пози, перерв для розминки і дихальної гімнастики для зняття стресу.

Зверніть увагу, що Darma - це зовсім не дизайнерський концепт! Головна деталь в подушці - це волоконно-оптичні датчики, розроблені випускником Сінгапурського національного університету і засновником компанії Darma Цзюньхао Ху. Принцип роботи цих датчиків заснований на зміні оптичних характеристик волокна при його вигині в різних точках.

Такі датчики мають дуже високу чутливість, що дозволяє реєструвати навіть настільки дрібномасштабні рухи, як коливання поверхні людського тіла при скороченні серця і подиху. Причому навіть не в контакті з усім тілом, а тільки з його, так би мовити, нижнім торцем: досить просто сісти на подушку. Штани при цьому знімати, зрозуміло, не потрібно - датчики здатні вимірювати фізіологічні дані прямо крізь одяг.

Команда розробників оптимістична щодо долі свого дітища: на відміну від існуючих фітнес-трекерів і подібних систем, Darma не потрібно заряджати кожен день або надягати - батарейок вистачає на місяць, а подушку можна просто залишити на стільці.

До розробки підійшли дуже серйозно, залучаючи в якості консультантів загальновизнаних експертів (зокрема, колишнього директора медико-біологічного підрозділу NASA Джоан Вернікос). У будь-якому випадку, Darma - це лише перший вагомий крок до розумних аксесуарів майбутнього, оснащених подібними датчиками.

Якщо вам потрібні довговічні, стильні і функціональні меблі по доступній вартості, варто звернути увагу на вигідні пропозиції від інтернет-магазину www.k-mebel.com.ua. Саме тут представлено широкий асортимент якісних меблів для кухні, вітальні, спальні, дитячих кімнат, а також для офісу.