Здорове харчування: як відрізнити справжній еко-продукт від очищеної підробки?

Якщо ви живете в великому місті, не маєте підсобного господарства і не захоплюєтеся городництвом на дачі, ваша доля - покупка продуктів в супермаркеті. А серед них, на жаль, чимало низькоякісних. В результаті глутамат натрію, ГМО, консерванти, барвники, поліпшувачі смаку, загусники і добавки ненатурального походження присутні в нашій їжі практично кожен день. І майже з будь-якими овочами, фруктами, злаками, м'ясо-молочною продукцією, вирощеною або виробленої індустріальним шляхом, в наш організм потрапляють залишки отрутохімікатів і інших хімічних речовин, які використовуються в сільському господарстві.

organicandnatural

Якість їжі, що вживається нами кожен день, - це наше самопочуття. Дослідники все частіше пов’язують алергії, онкологічні захворювання та ослаблений імунітет у дорослих і дітей з харчуванням і навколишнім середовищем.

Багато людей в цих умовах готові перейти на органічні продукти, проте “впізнати” їх в магазинах не так-то просто. В даний час на полицях можна зустріти величезну кількість екологічної, фермерської або навіть органічної продукції з “натуральним” складом. Багато птахофабрик і молокозаводів замовляють екологічну сертифікацію і ставлять на своїй продукції знаки різних систем. У цьому продовольчому хаосі пересічному споживачеві просто неможливо зрозуміти, яка продукція дійсно гарантує нам відсутність в її складі залишків ГМО і безлічі хімічних наповнювачів і отрутохімікатів.

На що звертати увагу, читаючи етикетку?

Компоненти, з яких продукт зроблений

Відсутність інформації про компоненти або наявність компонентів з “Е” має вас насторожити. У європейських і вітчизняних органічних стандартах чітко вказано, що в складі продукту має бути не менше 95% органічних компонентів. При виробництві заборонено використання штучних харчових добавок, а також використання генетично модифікованих продуктів.

Терміни зберігання

Якщо ви побачили органічний молочний продукт, у якого термін зберігання більше 3-5 днів, значить, він пройшов або глибоку пастеризацію (що рідко застосовується в органіці), або в нього додані штучні компоненти, які дозволяють йому зберігатися набагато довше. Справжнє органічне молоко проходить пастеризацію при температурі 68-72 градуси і зберігає всі корисні речовини.

Інформація про виробника

Виробництвом органічних продуктів займаються малі або середні компанії і селянсько-фермерські господарства. Участь великих компаній у виробництві таких продуктів обмежена стандартами. Також будьте уважні, якщо в якості продавця вказана одна компанія, а виробник продукту або компонентів інший (особливо якщо таких виробників багато). Оскільки сертифікуватися повинен весь ланцюжок від поля до прилавка, а в складних схемах нелегко відстежити, що сертифіковане, а що ні, цим часто користуються виробники фальсифікату.

Зовнішні дані продукту і його характерні якості

Наприклад, овочі в органіці найчастіше за зовнішніми характеристиками сильно програють своїм “хімічним” родичам (особливо ті, які виросли в землі) - вони рідко схожі на воскові фігури і калібровані за розміром.

В органічних продуктах повинні бути присутні ознаки, знайомі нам з дитинства, наприклад, надрізане яблуко має темніти, кефір в пляшці - розшаровуватися.

На жаль, покупців дуже часто обманюють. Багато хто стикався з такою неприємною ситуацією, коли на пакеті молока або на упаковці з сиром пишуть “біопродукт”, “продукт органік”, “натуральний продукт”, а при найближчому розгляді виявляється, що ці продукти містять в собі такі компоненти, які органічна продукція містити ні в якому разі не повинна.

Органічні стандарти в світі

Етап, який наша країна проходить зараз, інші країни пройшли на початку 90-х років минулого століття. Тоді ж в західних країнах з’явилися перші стандарти органічного землеробства, які, при постійному контролі інспекційних органів, змогли гарантувати якість продукції, промарку спеціальним знаком.

В даний час продукція, вироблена за стандартами органічного землеробства, займає до 15% світового ринку продовольства. Зелений європейський листок або USDA Organic - це найбільш визнані на державному рівні Європейського союзу і США стандарти.

Щоб не переплутати екотовари з тими, які не є такими і лише маскуються під них, уважно вивчай упаковку. У органічних особливе маркування на етикетках. Єдиного позначення поки немає, тому всі країни по-різному відзначають такі продукти: ORGANIC - в Англії, BIOLOGISCH або OEKOLOGISCH - в Німеччині, ISSUE D`AGRICULTURE BIOLOGIQUE - у Франції, BIO - в Швейцарії, ECO - в Нідерландах.