Особливості закордонної дистанційної освіти

Дистанційна форма навчання застосовується в освітніх системах більшості цивілізованих держав планети - США, країн ЄС, Китаю, Австралії і багатьох інших. Така форма навчання оптимально підходить громадянам України, котрі досить добре заробляють для отримання освіти за кордоном, але з тих, чи інших причин не мають можливості, (сім'я, робота, стан здоров'я) надовго залишати свою країну.

Насамперед врахуйте, що практично у всіх зарубіжних вузах, які мають авторитетну репутацією, для вступу на навчання, вам знадобитися надати досить високі результати по попередньо пройденому вами іспиту на знання англійської мови - TOEFL.

Багато корисної інформації щодо дистанційної освіти можна отримати на сайті http://mcdvo.com.ua Міжнародного Центру Дистанційної Вищої освіти, а ми ж коротко зупинимось на основних моментах європейської і американської системи.

Отож, європейська освітня система сконструйована в так званому модульно-кредитному форматі. У цій системі, базова одиниця називається “ECTS-кредит”. У таких кредитах обчислюється рівень навчального навантаження в рамках курсу або будь-якої програми навчання в цілому. При проходженні курсу кожної дисципліни, студент заробляє ECTS-кредити.

Навантаження за один рік навчання може складати не більше 60 кредитів. Для того, щоб стати бакалавром, за загальний час навчання, необхідно отримати 180-240 таких ось ECTS-балів. Для магістерського ступеня студенту слід довести загальну суму вже наявних у нього балів до 300. Гнучкість цієї системи проявляється в тому, що поряд з кількома обов’язковими предметами, студент може вибрати частину дисциплін для вивчення. Таким чином, майбутній фахівець бере участь у формуванні своєї навчальної програми.

Великобританія

Найбільшим вузом Сполученого Королівства, який реалізує програми дистанційної освіти, є Open University. Слово «відкритий» в назві цього навчального закладу, означає, що освіта в ньому доступна для громадян будь-яких визнаних держав. Якщо ви бажаєте, щоб ваше дистанційне навчання за кордоном було дійсно якісним і престижним, даний університет стане для вас відмінним вибором.

Тільки вдумайтеся в цю цифру - в Open University постійно навчається понад 250 000 студентів, п’ята частина з яких - іноземці. Вуз вважається одним з найбільших в світі. Громадяни ЄС можуть здобувати освіту в OU, використовуючи спосіб оплати навчання в розстрочку. Таку послугу надає фінансова компанія OUSBA, що входить в структуру даного вузу.

Всі навчальні матеріали висилаються учням поштою - це спеціальний навчальний ПО, підручники, посібники та методички, DVD і CD-диски, а також - спеціальне обладнання, яке може знадобитися для практичних і лабораторних занять і яке, після завершення навчання, необхідно буде повернути назад. Крім того, студенти отримують стандартний для таких форм навчання доступ до інтернет-бібліотек, архівів і навчальних ресурсів.

Для того, щоб закінчити навчання, знадобиться виконати ряд контрольних завдань і здати підсумкові іспити, які можуть проводитися і в усній, і в письмовій формі. Протягом всього курсу, ви будете отримувати оцінки за відповіді на питання викладача, виконання інтерактивних завдань і письмових робіт. А ось щоб здати іспит письмово, вам знадобиться приїхати в сам вуз або дістатися до його офіційного представництва. Усні іспити можуть здаватися за допомогою відеоконференції з викладачем.

Випускники різних програм OU можуть отримувати магістерські, бакалаврські, докторські дипломи, а також освітні сертифікати.

Німеччина

Fern University - єдиний відкритий державний вуз Німеччини. У даному навчальному закладі постійно навчається не менше 79 000 студентів. Приблизно 6 000 з них - студенти з-за кордону. В університеті можна отримати ступінь доктора, а також стати магістром або бакалавром.

Випускники стають не тільки власниками відповідних дипломів, але і доданих до них сертифікатів, в яких вказуються результати пройдених ними випробувань, а також середній бал і інша додаткова інформація

В освітній системі Німеччини існує цікава особливість - вузівські випробування дозволено здавати в посольствах даної держави в країні, громадянином якої ви є. Усні іспити, за згодою тьюторів, іноземці можуть здавати в режимі відеоконференції. Така послуга має вартість в 40 євро. Альтернатива - приїхати для здачі іспитів особисто. А ось захист дисертації можна проходити тільки очно.

Німецьку освіту можна вважати однією з найдоступніших. Наприклад, бакалаврський ступінь в сфері комп’ютерних технологій обходиться студентам всього лише в 1500 євро.

США і Канада

Як правило, студенти американських вузів, які отримують ДО, діляться на групи по п’ятнадцять чоловік. Найбільшими вузами, що пропонують послуги дистанційної освіти, є University of Florida, University of Phoenix і Pace University. Крім платної вищої освіти, в деяких навчальних закладах США реалізуються безкоштовні відкриті програми навчання, в процесі проходження яких слухачі отримують знання в тій чи іншій галузі, спілкуючись з професорами, беручи участь в вебінарах і онлайн-практикумах. В кінці курсу здається кваліфікаційний іспит. Випускники деяких з таких програм отримують сертифікати поштою, але платять лише за пересилку. Для участі в такій програмі, необхідно лише зареєструватися на відповідному освітньому онлайн-ресурсі.

Що стосується Канади, то в цій країні понад сімдесят відсотків коледжів пропонує послуги дистанційного навчання всім бажаючим. Асоціація Canadian Virtual University об’єднує безліч вузів, що реалізують на платній основі не менше 280 програм навчання.