Правильна експлуатація твердопаливних котлів - запорука довгої і надійної роботи

Отже, Ви зважилися на корисне і важливе придбання - твердопаливний котел. Безумовно, вибір зроблений правильно, і тепер Ви забудете про те, що таке «люті морози», але деякі нюанси використання все-таки необхідно знати і враховувати.

На сайте компании “Энергия сервис” вы узнаете, как на предприятии осуществляется производство современных ефективных блочно-модульных котельных, преимущества и особенности эксплуатации данного оборудования, условиях его приобретения.

Особливу увагу при установці котла на твердому паливі слід приділити димоходу. Найкраще встановити тонкостінні труби з нержавіючої сталі діаметра 120-200 мм (вибір буде диктуватися моделлю котла). Вони довговічні, ефективні, а також прості в монтажі і подальшій експлуатації. Ідеальний варіант - готова димова труба з термоізоляцією (так званий «сендвіч»). Може здатися, що товстостінні труби в чомусь кращі, але це не так. Їх використання приведе до постійного відкладення сажі і конденсату всередині труби. Цей процес обумовлюється збільшенням часу прогріву стінки димоходу, яка всередині має шорстку поверхню. Тонкостінна труба спеціально відполірована.

Повернемося до першого включення котла. Варто зазначити, що коли Ви включите його, то можете відчути неприємний запах. Він утворюється в зв’язку з вигоранням масла, яке наносять на метал в ході виготовлення. Це зовсім необов’язковий пункт, але якщо таке станеться - можете не хвилюватися, це нормальний процес. У будь-якому випадку перша протопка здійснюється в провітрюваному приміщенні не менше 1 години на максимальній потужності.

Перед тим як почати активно використовувати твердопаливний котел, перевірте димар на наявність сажі і очистіть в разі потреби. Надалі димохід рекомендується очищати не менше одного разу на 2 місяці.

Дрова в топку котла укладайте нещільно, щоб залишався доступ повітря і паливо легко спалахувало. Далі, щоб контролювати потік повітря і силу горіння, відкривайте або закривайте заслінку в зольной камері.

Чистка твердопаливного котла здійснюється виключно тоді, коли він повністю охолов, і димова труба в тому числі. Коли Ви почнете чистити котел, то на колосникових гратах (елемент, який служить для підтримки палива), залиште трохи сажі. Це природна теплоізоляція, яка значно збільшить термін життя колосникових грат.

Котли на твердому паливі чистити можна дротяною щіткою або ж скребком, який часто входить в комплект. Якщо котел досить великий, то його можна також чистити повітрям, що подається під тиском. В котлах для цього передбачені спеціальні отвори. Димову заслінку під час чищення слід відкрити. Попіл в нижній частині котла віддаляється за допомогою скребка.

Утворення сажі залежить від палива, яке використовується, а також умов експлуатації. Якщо Ви зупинили свій вибір на хвойних породах дерева, то сажа буде накопичуватися трохи швидше. Якщо ж в димоході постійно утворюється конденсат, слід перевірити якість його теплоізоляції або звернути увагу на вогкість палива.

Накопичення сажі призводить до порушення тяги котла, погіршується природнє відведення продуктів згоряння, і, найголовніше - зменшується ККД котла. Щоб зменшити шар сажі, використовуйте осикові дрова.

Для того щоб Ваш твердопаливний котел працював «як годинник» і завжди виправдовував очікування, звертайтеся до фахівців, які здійснять монтаж, обслуговування і нададуть консультацію з усіх питань.