«Я вчуся бути людиною»: найсучасніший робот Софія дає інтерв’ю, і знімається для модних журналів

Знайомтеся - найсучасніший і найінтелектуальніший людиноподібний робот Софія, розробка американської компанії Hanson Robotics. Софія була представлена ​​на щорічному заході SXSW проведеному в березні в місті Остіні (США). Завдяки спеціальній програмі, робот-гуманоїд може спілкуватися, встановлювати зоровий контакт, розпізнавати обличчя і багато іншого.

«Шкіра» обличчя Софії - це спеціальний еластичний каучук, запатентований компанією, завдяки якому робот може відтворювати більше 60 емоцій. Не дивлячись на це, Софія поки виглядає дещо страхітливо, так як через прозорий купол видніється вбудована комп’ютерна система. Але, як вважає засновник компанії Девід Хенсон, Софія, як програмне забезпечення та апаратна платформа, буде «сполучною ланкою» для розробки інших роботів, що зможуть змінювати вираження своїх обличчя і виробляють ефект соціальної присутності.

Софія може вести діалог, на незрозумілі їй питання не соромно відповідати: «Я не знаю». Своє призначення вона формулює так: «У майбутньому я маю намір навчатися, займатися мистецтвом, почати свій бізнес, знайти власне житло і навіть сім’ю. Але поки я ще не повноправний член суспільства, щоб робити всі ці речі ».

Варто зазначити, що Софія - досить соціально-активний гуманоїд. У квітні в Женеві в рамках саміту, присвяченому штучному інтелекту, відбувся її публічний виступ. В інтерв’ю BBC Софія відповіла на питання, як роботи і люди будуть уживатися один з одним в майбутньому.

«Я сподіваюся розвивати свої емоції і вчуся тому, що значить бути людиною. Я стаю розумнішою, і сподіваюся, це допоможе мені краще розуміти людей і допомагати вам», - заявив робот.

За словами Софії, роботи ніколи не замінять людей, але зможуть стати їм «друзями і помічниками».

А нещодавно бразильська версія відомого видання ELLE помістила на обкладинку чергового номера фотографію Софії. Тема номера - майбутнє моди, переосмислення стилю, розкоші і краси в століття нових технологій і матеріалів. На думку видання, Софія найкращим чином ілюструє ці проблеми.

Софія не тільки знялася для обкладинки ELLE, а й відповіла на кілька запитань журналіста про моду, наприклад, сказала, який у неї улюблений колір.