Американська компанія Built Robotics представила безпілотний екскаватор

Стартап-компанія Built Robotics планує використовувати безпілотні гусеничні навантажувачі. Втім, з огляду на те, що ми вже бачили безпілотні автомобілі, в тому числі вантажівки і автобуси, безпілотні човни, іншу самокеровану техніку, поява автономних навантажувачів була лише питанням часу.

Компанія Built Robotics представила прототип безпілотного екскаватора. Про це пише видання Wired. До речі, заснував стартап колишній співробітник Google Ной Реді-Кемпбелл, котрий за його словами працює над «робомашинами» ще з 2015 року, а зараз в проекті беруть участь 10 чоловік. На сьогоднішній день проекту вдалося зібрати інвестицій в розмірі понад 15 млн. доларів США.

Екскаватор представляє себе міні-навантажувач компанії Bobcat з встановленими в ньому лідара, камерою, GPS-приймачем і модулем бездротового зв’язку.

У порівнянні зі звичайними безпілотними автомобілями, у інноваційного екскаватора Built Robotics більш потужний GPS, який дозволяє роботу оцінювати місце розташування з точністю до сантиметра. Крім цього, лідарний пристрій спеціально розрахований на великі вібрації і удари, які виникають при будівництві. За допомогою сенсорів екскаватор Built Robotics може визначати такий важливий параметр, як завантаженість ковша. Робот також запрограмований на припинення роботи при наближенні людини з метою недопущення нанесення травм.

За заявами розробників, безпілотний екскаватор, зокрема, може викопувати отвори для фудаментів будівель з такою ж швидкістю, як це робить звичайна бригада будівельників з трьох осіб.
Поки неясно, коли саме пристрій надійде у вільний продаж. Приблизну ціну на безпілотний екскаватор в в компанії теж не називають.

Як зазначає Wired, зараз в США будівельна промисловість відчуває брак робочої сили. Згідно з опитуваннями, близько 60% підрядчиків зазнають труднощів з пошуком висококваліфікованих робітників; аналогічні складності спостерігаються в сільському господарстві. Використання безпілотників в цих областях, зазначає видання, навряд чи сприятиме збільшенню безробіття і при цьому зможе значно підвищити продуктивність в цій сфері.

На сайті компанії “АВИО ИНВЕСТ” https://avioteh.com.ua/ вы можете ознайомитись з технічними характеристиками, а також замовити на найвигідніших умовах сучасну ефективну техніку для дорожно-будівельної, житлово-комунальної, лісової, агропромислової, паливно-енергетичної галузі.