Встигнути до заморозків. Прибирання квартири на зиму

Як показали спеціальні опитування гігієністів, дуже мало хто вміє прибирати квартиру «на зиму». Як же правильно це робити?

Якщо врахувати, що взимку вікна для провітрювання ми відкриваємо рідко і ненадовго, то квартиру перед зимовою закупоркою потрібно прибрати і почистити більш ретельно, щоб не задихнутися від затхлого запаху пилу, бруду і жирових відкладень. Давайте розкладемо все по поличках. У техніці прибирання квартири на тривалий період потрібно працювати в трьох основних напрямках.

Миття і дезінфекція важкодоступних місць

Обов’язково промийте зливні труби - в них збирається дуже патогенна мікрофлора. Гігієністи наполегливо рекомендують не тільки почистити зливні труби миючими засобами, а й обробити, наприклад, перекисом водню, який здатен вбивати більшість шкідливих бактерій. Для цього в чашку-миску з водою додайте 2-3 ложки перекису і обробіть складом все зливні труби, попередньо їх почистивши, звичайно.

Інший варіант - можна не напружуватися в пошуках найбільш ефективних засобів для чищення, тим більше витрачати на них бюджет, а просто вилити в зливні труби оцет. Насправді таку обробку краще робити 1 раз на місяць. До речі, оцет не тільки знищить грибок, а й розчинить «кам’яні» відкладення.

Про решітки на вентиляції ми теж згадуємо вкрай рідко. А треба було б частіше, особливо у ванній кімнаті. Експериментально встановлено, що там активно розмножуються бактерії. Воно і зрозуміло - волого, тепло. Після ретельної чистки вентиляційні решітки слід обробити спиртом або оцтом. Можна також і спеціальним протигрибковим засобом.

Якщо у вас є витяжка на кухні, осінь - саме час почистити її зсередини. Давайте зізнаємося чесно - всередину ми заглядаємо рідко. А треба б. І справа навіть не в жирових відкладеннях, які накопичуються на деталях приладу і можуть його зіпсувати. Це ще одне «злачне» місце для мікроорганізмів. Хтозна - чи не звідти вони розповзаються по всій кухні? Спочатку необхідно почистити витяжку складом з яким-небудь розчинником жиру, а потім протерти сумішшю з перекисом водню.

Відсуньте холодильник від стіни. Ви напевно давненько це не робили. І побачите багато бруду, грудок і валиків пилу, жиру. Перед зимою обов’язково очистіть підлогу і стіну за холодильником як слід.

Кондиціонери на зиму, як правило, відключають. Але чи багато хто чистять їх? Сумніваюся. Але і в кондиціонері теж накопичується цвіль і грибки. Не забудьте його почистити перед зимовою бездіяльністю і обов’язково, як і очищувачі повітря, протерти оцтом або спиртом.

Розбирання шаф, антресолей, комодів

Не всі обтяжують себе періодично перебирати речі в шафах. Але ті сім’ї, де такий вид прибирання практикується, однозначно менше хворіють. Адже мікрофлора, яка населяє старі і незатребувані речі, провокує захворювання. Що конкретно потрібно прибрати? Перша і головна порада - викинути все, чим не користувалися останній рік. Нехай ваша квартира перед довгим зимовим періодом буде максимально очищена від мотлоху. Не забувайте, що в старих речах активно розмножуються, наприклад, кліщі.

Розбирання шаф - це ще й профілактика появи молі. Міль заводиться саме там, де речі лежать довго і накопичують пил. Тому незатребуваний одяг потрібно обов’язково періодично перепирати. Крім того, не забудьте ретельно промити всі шафи зсередини - саме в брудних шафах найчастіше зводиться міль.

Миття квартири

Ну ось, і дісталися нарешті до сакраментального «вимила вікна на зиму». Насправді, як тепер стає зрозумілим - це не найголовніше в предзимовому прибиранні. Важливіше і саму квартиру правильно промити. Вікна можна мити безліччю способів: хтось користується водою з ганчіркою, хтось крейдою, а хтось купує засоби для чищення.

Значно важливіше не забути промити радіатори під вікном. Зізнаємося чесно, не всі це роблять. Радіатори потрібно помити обов’язково - і зовні і зсередини.

Але ще важливіше в цей час - промити квартиру так, щоб знищити пилових кліщів. Протікліщовим розчином миють підлоги і протирають книжкові полиці і меблі. Втім, замість спецскладу з таким же успіхом можна використовувати 10-відсотковий розчин кухонної солі. Найкраще ним протерти підлоги і особливо плінтуси, на яких накопичується найбільше пилу і бруду.

Досвідчений і добросовісний персонал компанії «Мойдодир» виконає любої складності прибирання квартири в Києві, гарантуємо найвищу якість, чітке дотримання обумовлених термінів, гнучкі доступні тарифи.