Квантовий стрибок. Intel створила 17-кубітний надпровідний чіп

Компанія Intel, яка останнім часом намагається диверсифікувати свій бізнес, оголосила про те, що випустила 17-кубітову надпровідну мікросхему для квантових обчислень. Інноваційний чіп був виготовлений з використанням унікальної конструкції для досягнення покращення продуктивності обчислень.

Вступ Intel в область квантових обчислень знаменує собою значний зсув до масового виробництва надпровідних технологій. При створенні кубітів, основних блоків квантових обчислень, однорідність і стабільність є ключовою умовою, оскільки вони надзвичайно нестійкі, і будь-який шум або ненавмисне спостереження можуть викликати втрати даних. Ця нестійкість вимагає, щоб вони працювали при температурі приблизно 20 міллікельвінів, що робить упаковку кубітів ключем до їх продуктивності і функцій.

Дослідницька група Intel по компонентах (CR) в командах Oregon and Assembly Test and Technology Development (ATTD) в Арізоні перевизначила межі дизайну чіпа і технології упаковки за допомогою нової архітектури, що дозволяє підвищити надійність, зменшити тепловиділення і знизити радіочастотні перешкоди між кубитами.

Пакет має розмір приблизно півдоларової монети і використовує маштабовану схему межз”єднань, яка дозволяє в 10-100 разів більше сигналів вводити в мікросхему і з неї в порівнянні з чіпами з провідними сполуками.

Intel використовувала передову RF-упаковку для радіоізоляціі 17 кубітів в тестовому чипі, що поставляється для компанії QuTech в Голландії.

«Завдяки нашим квантовим дослідженням QuTech має можливість набагато ефективніше моделювати робочі навантаження на основі квантового алгоритму. Подібна співпраця дозволяє Intel розробляти нові моделі чіпів для тестування кубітів, - сказав д-р Майкл Мейберрі (Michael Mayberry), корпоративний віце -президент і керуючий директор Intel Labs. - Досвід Intel в області виготовлення, управління електронікою і архітектури виділяє нас і послужить нам гарну службу, оскільки ми робимо венчурні інвестиції в нові обчислювальні парадигми від нейроморфних до квантових обчислень».

До речі, по посиланню http://pin-g.com.ua/katalog/rele/otechestvennyie_7 де можна вигідно придбати якісні реле необхідних характеристик, і інші передові електронні компоненти для різноманітних сфер застосування.

Робота Intel з QuTech, передовим дослідним центром з квантових обчислень і квантовому Інтернету, створеним при TU Delft і TNO, почалася в 2015 році. З тих пір співпраця досягло багатьох успіхів - від демонстрації ключових схемних блоків для інтегрованої кріогенної КМОП-системи управління до розробки Intel процесу виготовлення спінового кубіта по 300-міліметровим технологічним нормам і розробці упаковки для надпровідних кубітів.