VR-гра, яка допомагає у вивченні деменції

Sea Hero Quest - не проста відеогра, це в той же час і новий засіб для вивчення деменції. Віднедавна гру можна скачати в її VR-версії. Вона, за заявою вчених, намагається стимулювати мозок гравця за допомогою серії завдань, заснованих на навичках запам'ятовування і орієнтації в просторі. При цьому Sea Hero Quest буде збирати дані для дослідження деменції, повідомляє BBC.

Один з перших симптомів деменції - втрата здатності орієнтуватися в просторі. Однак на даний момент мало інформації, що дозволяє порівняти когнітивні функції по різних за віком, і в цьому якраз повинна допомогти відеогра, відзначають вчені.

У віртуальному світі Sea Hero Quest VR гравець є капітаном судна; йому потрібно використовувати своє почуття орієнтування, щоб прокладати курс через складні водні шляхи, безлюдні острови і холодні океани. І навіть годувати морських монстрів хот-догами.

Sea Hero Quest розробили німецька телекомунікаційна компанія Deutsche Telekom, благодійний фонд Великобританії з дослідження хвороби Аьцгеймера (Alzheimer’s Research UK), а також вчені з Університетського коледжу Лондона і Університету Східної Англії. Мобільна версія гри вийшла в 2016 році і була завантажена вже більше трьох мільйонів разів в 193 країнах. До речі, на сайті http://winnergame.ru/495-klesh-royal можна без проблем скачати Клеш Рояль, і безліч інших захоплюючих ігор на Android.

На сайті Sea Hero Quest говориться, що дві хвилини гри дадуть вченим приблизно стільки ж даних про людину, скільки вони отримали б в результаті 5-годинного лабораторного дослідження. За словами Девіда Рейнолдса (David Reynolds), головного наукового співробітника Alzheimer’s Research UK, тепер у дослідників буде величезна кількість інформації, яка допоможе зрозуміти, як люди різної статі і різного віку орієнтуються в грі. Вчений додав, що рішення завдань вимагає використання різних частин мозку, а різні частини мозку по-різному використовуються при різних видах деменції.

VR-гарнітура дозволяє відстежувати, куди дивиться людина і куди йде; таким чином, дослідники будуть знати, коли гравець загубився і як він ведеться себе в такій ситуації. Це, за словами Лорена Прессер (Lauren Presser), одного з розробників відеоігри, це дозволить отримати дані про здатність людини орієнтуватися в просторі.

Близько 50 мільйонів людей по всьому світу страждають від деменції і хвороби Альцгеймера. І хоча ці захворювання вважаються невиліковними, можна (в разі своєчасного діагностування) істотно сповільнити їх перебіг. За словами Рейнолдса, вчені хочуть навчитися діагностувати деменцію на 10-15 років раніше, ніж вдається зараз. І такі ігри, як Sea Hero Quest, повинні в цьому допомогти, зазначає дослідник.