Феномен Despacito. Як весь світ зійшов з розуму від однієї пісні

Кліп виконавця Луїса Фонса став світовим рекордсменів на Youtube, зібравши вже понад 4 млрд переглядів і 23 млн «лайків». Хіт Луїса Фонса, записаний за участю Daddy Yankee, присвячений палкому коханню, а в кліпі красиві люди танцюють і співають на тлі пуерторіканських пейзажів. Нехитра формула принесла музикантам всесвітню популярність.

Трек не просто «вистрілив» у липні 2017 року, але і побив рекорди стрімінг-прослуховувань (4,6 млрд на всіх стрімінгових сервісах), а 11 жовтня кліп на «Despacito» став абсолютним чемпіоном за переглядами на YouTube, подолавши позначку в 4 млрд. До речі, на сервісі myfreemp3 можна цей, та інші хіти скачати у відмінній якості.

Приголомшуючого успіху «Despacito», здається, найменше очікував її автор Луїс Фонса - написана ще два роки тому пісня навіть не увійшла в його останній альбом. «Те, що відбувається зараз, справжнє божевілля. Я хотів написати хіт, але не очікував такого ... Я просто хотів, щоб люди танцювали під неї», - каже 39-річний пуерторіканець.

«Despacito» надзвичайно популярна не тільки в Мексиці (385 млн переглядів на YouTube), але і в країнах, де іспанська мова не така поширена: від Італії (146 млн) і Індонезії (41 млн) до Ізраїлю (18 млн). Кліп на «Despacito» вважається найпопулярнішим в більш ніж 40 країнах.

Різні видання намагалися зрозуміти, в чому секрет успіху пісні. Наприклад, висувалася ідея, що популярність «Despacito» викликана її політичним контекстом (відповідь Дональда Трампа на будівництво стіни з Мексикою і його антиіммігрантську риторику). Успіху пісні могли сприяти і ремікс Джастіна Бібера, і заборона в Малайзії через «непристойний текст», і поява в кліпі Міс Всесвіт-2008 Сулейки Рівери, і масове божевілля на фітнес-танцях зумба.

За даними журналістів видання Republic, своєю популярністю кліп зобов’язаний комплексу причин, від економічних до соціальних.

«Феномен «Despacito» недвозначно вказує на серйозні зміни в моделі поширення потенційних хітів - зокрема, на головну роль стрімінг-сервісів і YouTube, - повідомляється в матеріалі видання. - Як зазначає Forbes, більше тридцяти з сотні найпопулярніших артистів на YouTube цього року - латиноамериканці, і для споживача цього жанру стрімінг важливіший навіть, ніж для типового фаната R & B і хіп-хопу. Споживачі латиноамериканської музики не «компьютероцентрічні», все їхнє життя зосереджене в телефоні, тому їм так важливий стрімінг».

«Перш за все, ця, за великим рахунком, поп-дрібничка відкрила доступ іспаномовних пісень на американські і британські радіостанції, які все ще залишаються важливим джерелом інформації для споживачів і враховуються в хіт-парадах, а менеджери великих лейблів тепер ставлять пріоритетом дуети з латиноамериканськими артистами . Як стверджує Чарлі Уолк, глава UMG’s Republic Group, «дані стрімінга не брешуть - судячи з нього, світ просто закохався в цю музику», - повідомляється в матеріалі.

Проте, підсумовує видання, повністю пояснити феномен популярності «Despacito» не вийде: можна лише перерахувати чинники і побудувати гіпотези.